Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar för att rädda vintern på Getberget – stora åtgärder vid vattenreservoaren

Den nya snöanläggningen på Getberget har hittills inte levt upp till förväntningarna. Återkommande driftproblem har satt käppar i hjulen, Något som förhoppningsvis är historia efter de åtgärder som görs vid vattenreservoaren.

Annons

Läs mer: Ingen snö i sikte på Getberget – problem med miljoninvesteringen för andra året i rad

Vattenreservoaren vid Getberget är tömd och ska åtgärdas för att komma till rätta med problemet att vattenpunmpen sätts igen.

Tredje gången gillt. Det är vad som gäller för den nya snöanläggning på Getberget.

Efter två vintrar där snöläggningen gått allt annat än friktionsfritt så har stora pengar lagts på att åtgärda det som tros vara boven i dramat – vattenreservoaren.

– När vi hade tömt dammen på vatten så var det ett cirka två meter tjockt lager av lera, dy och sediment på botten, så jag förstår verkligen att pumpen har satts igen, säger Eje Fröberg på kommunens fritidsenhet.

Bottenskiktet med ett tjockt lager lera, dy och sediment.

Läs mer: Fortsatta problem med snösprutningen i Getberget

Att pumpen inte fungerat som den ska har han full förståelse för efter att ha sett innandömet med egna ögon.

– Jag ljuger inte om jag säger att det kanske var 30 procent av vattenröret i den som var igensatt av lera och annat, så jag förstår att det inte gått att suga eller trycka vatten, säger Eje Fröberg.

Läs mer: Nu ska dammen på Getberget tömmas – så mycket kostar kalaset

Redan förra vintern så försökte man komma till rätta med problemet genom att höja upp pumpen från botten på dammen, men då vattnet som flödar in är grumligt så har nu ytterligare åtgärder genomförts.

Dels så håller dammen på att grävas ur så man kommit ner till en hårdare botten igen, men man kommer också lägga markduk och göra om inloppet för att förbättra vattenkvalitén.

– Man lägger en massa sten vid inloppet så att det blir som en filtrerbädd där vattnet kommer in, förklarar Eje Fröberg.

Eje Fröberg, fritidsenheten.

Läs också: Satsningar på Ånge kommuns fritidsanläggningar ska rangordnas (Premium)

Pumpen är skickad för rengöring, men ska förhoppningsvis komma på plats igen den här veckan.

– Och så fort man har grävt klart och städat ur dammen så kommer vi att börja släppa på vattnet igen, säger Eje Fröberg.

Hur länge det dröjer innan reservoaren når en nivå som räcker för att klara årets snöläggning törs han inte säga.

– Det beror på hur mycket regn som kommer, men jag hoppas och tror att tillflödet blir såpass bra att det finns tillräckligt med vatten i dammen innan det fryser på och man kan börja lägga snö, slutar Eje Fröberg.

Mer läsning

Annons