Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot leukemin fortsätter för femåringen Juva – mamman: "Hon är tuff, riktigt tuff"

"Hon är tuff, riktigt tuff". Det säger Jannice Eklöf, mamma till femåriga Juva, som kämpar vidare för att besegra sin leukemi. En kamp som många valt att följa via de öppenhjärtiga inläggen i en stödgrupp på Facebook.

Annons

Det har gått lite drygt tre månader sedan Jannice Eklöf och Kent Norberg fick beskedet att deras femåriga dotter Juva hade akut lymfatisk leukemi.

En diagnos som innebar att allt som fram till dess varit vardag byttes mot en lång sjukhusvistelse i Umeå och dagar som växlade mellan hopp och förtvivlan.

– Det är en berg och dalbana. Det är upp och ner hela tiden, säger Jannice när vi hälsar på familjen i deras hem i Alby, knappa milen väster om Ånge, och berättar om de tuffa besked som blivit en del av vardagen.

Läs mer: Familjens tuffa kamp för det Juva livet: "Ska hjälpa vår älskade krigarprinsessa att kämpa och vinna"

Den behandling som har påbörjats med cellgifter är fortfarande i ett inledande skede. Över två år återstår innan den är avslutad.

– Här är tavlan där vi räknar ner, säger Jannice, och visar en grafittavla med antal månader som återstår uppskrivna med krita.

Nedräkningen av behandlingstiden pågår, men det är en lång väg kvar.

Medicinen tas via en sond, och när vi hälsar på familjen så har precis ett knippe sprutor dukats fram åt Juva. En "måltid" som hon själv med van hand ser till att få i sig.

– Hon är tuff. Innan hon förstod vad det handlade om så var det lite jobbigt, men nu är det … hon är riktigt tuff alltså, konstaterar Jannice.

Förutom kampen mot sjukdomen så har dock familjen tvingats in i en helt annan kamp.

I ett inlägg som delats av snart 4 000 personer på Facebook, så berättar Jannice om de turer som varit med Försäkringskassan kring rätten att få vårdbidrag. Energi som familjen gärna skulle sluppit ödsla.

Se också: Femåriga Juno sjuk i leukemi i halva livet – äntligen är hon frisk

På Facebook fortsätter också stödet för familjen i gruppen Juva är en krigare, och även i vardagen så märker hon tydligt av det stöd och engagemang som finns för Juvas kamp.

– Det är folk som kommer fram på Ica och kramar en medan andra som går förbi säger ”vad skönt att se att ni är hemma”, så det är jättehärligt, säger hon.

Juva beskrivs av mamma  Jannice som en

■ ■ För mer nyheter om Ånge, klicka här – och följ ST Ånge på Facebook.

Mer läsning