Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmila tänd i Munkbysjön

/
  • Anton. P. Ädel klappar på milan med en stor träklubba under överinseende av Karl-Evert Ädel.

I lördags tände Munkbysjöns intresseförening sin kolmila.
Nu går man eldvakt i tolvtimmarspass fram till helgen, då drivningen beräknas vara klar.
— Det är som segast vid fyratiden på morgonen, säger Sten Björk en av deltagarna.

Annons
Det är fjärde gången som intresseföreningen i Munkbysjön bygger en kolmila. Den fösta byggde man 1994. Initiativtagare till bygget är Karl-Evert Ädel och Hans Eriksson.
Att resa en kolmila tar cirka en vecka för fyra man. Sedan tar själva kolningen ungefär lika lång tid beroende på vilken ved man använder.
Det är mer jobb med det här än älgjakten, säger Karl-Evert Ädel.
Han berättar att det är mest jobb i början av kolningen. Man får gå runt och klappa på milan så att den håller sig tät och är i kontakt med veden. Det man klappar med är stora träklubbor och efter ungefär en vecka så har milan krympt till nästan hälften av ursprungsstorleken. På så sätt har man av ved producerat kol.
Kolmilan är strategiskt placerad intill vägen upp till Sveriges geografiska mittpunkt.
Det är många som ser den när de åker upp dit, säger Karl-Evert Ädel.
På platsen arrangeras också underhållning och försäljning av korv, fika och kolbullar; ett slags pannkaka med fläsk, tillagad över glödande kol.
Ulrik Andersson är en av de som varit med och rest milan. Han jobbar i skogen som maskinförare och berättar att kolbottnar rester av en kolmila stöter man på överallt till skogs. Vilket kan ha sin förklaring i att skogskolning tidigare hade stor betydelse för Sverige och dess metallindustri. Mot slutet av 1800-talet var det också en viktig bisyssla för bönderna.
Nu är det däremot inte många som bedriver skogskolning. Intresseföreningen i Munkbysjön hjälper i alla fall till med att bevara den gamla traditionen. Eventuellt ska den här kolmilan förevigas på duk också.
En konstnär från Bjuråker kommer kanske och målar av milan till veckan, säger Karl-Evert Ädel.

Fakta kolning
Kolning: Framställa träkol av ved och annat biologiskt material.
Kolningen äger rum som ofullständig förbränning vid reducerad lufttillförsel eller genom upphettning, varvid bland annat cellulosa och lignin bryts ned och vätehaltiga flyktiga beståndsdelar bortgår.
Kolning kan utföras i kolmila (skogskolning), med ett energiutbyte av 4050 %.
Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons