Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstparken i Ånge bjuder på jazzfest: "Kulturen blomstrar här fortfarande"

Ett tag höll Sinnenas konstpark vid Ånge Camping på att återtas av naturen och tistlarna. Men nu händer det saker, och på söndag är det jazzfest med Spicy Advice Ragtime Band.

Annons

Ljudet på scenen är testat och godkännt av Jocke Falk, Cissi Larsson och Adam Falk, delar av Spicy Advice Ragtime Band.

– Vi försöker spela här någon gång då och då, eftersom bandet började i Ånge. I dag är vi nästan helt baserade i Stockholm sen ett antal år tillbaka, säger Jocke Falk.

Ånge camping har förändrats en del sedan sist bandet spelade där, och de tycker att det känns som om Ånges kultur utvecklas.

– Det känns som om kulturen blomstrar här fortfarande, säger Jocke Falk.

– Varje gång vi kommer tillbaka känns det som om man hör om ett nystartat band, säger Adam Falk.

På söndagen spelar också Jocke och Adams lillebror Leon Falk med bandet, som vikarie på trombon. Efter spelningen blir det paus i någon vecka, innan det blir Sill och Jazz-festival i Haugesund, Norge.

Läs mer: Konstparken hoppas kunna väcka debatt

Önskebrunnen som till viss del består av en gammal griparm, uppförd av Leif Wyöni.

Även inne i konstparken har det hänt saker, som Kicki Jeschke, ordförande i konstparkens förening, hoppas att de som njuter av musiken också passar på att njuta av.

– Önskebrunnen är ny, den har Leif Wyöni gjort med en gammal griparm. Lägger man en tia där så går ens önskningar i uppfyllelse, men det funkar inte med för små valörer, säger Kicki Jeschke.

Den största delen av det arbete som föreningen lägger på parken handlar om att rensa ogräs och hålla gångarna tillgängliga för att ta sig fram på.

– Det som planterades här från början skulle växa och bara kunna sköta sig av sig själv. Men det fungerade inte alls, och vi har fått lägga hur mycket tid på att rensa ogräs som helst, säger Dick Degerfeldt.

För att minska ytorna av gång som måste rensas har ett annat nytillskott i parken kommit till, "återvunna" stenplattor med glasflaskor ingjutna i olika former som finns utspridda i gångarna.

Läs mer: En konstpark för dina sinnen

Konsten på marken som uppkom av väldigt praktiska skäl, nämligen att stoppa ogräset.

Återvinning har blivit något av ett oplanerat tema i konstparken, vars tema ”Sinnena” alltid varit lite löst hållet.

– Tyget i lyktorna jag hängt upp och i vimplarna och så som jag sytt är också återvunnet. Det är gamla kläder som jag fått, säger Kicki Jeschke.

– Folk får gärna komma hit med gammalt material om de har, aviga kakelplattor och så, säger Dick Degerfeldt.

Läs mer: Han tror på en ljusnande framtid för konstparken

Bertil Svenssons ”Balanskonstnär”, som är funnen i moder natur.

Ett annat nytillskott i parken är Bertil Svenssons träformationer, varav en kallas balanskonstnären.

– Han är gammal skogsarbetare, sägs det, och sådana kan ju hitta fantastiska saker i skogen. Och så har han gjort alla fågelholkarna runt om i parken, säger Kicki Jeschke.

Föreningen för Sinnenas konstpark har mellan tio och femton aktiva medlemmar, och fler stödmedlemmar. På måndagskvällar samlas de medlemmar som kan och snyggar till i parken under en timme.

– Vi sätter bara en timme, för det är överkomligt för de flesta. Ju fler vi är som lägger en timme, desto lättare blir det, säger Dick Degerfeldt.

Mer läsning

Annons