Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver åtgärder vid badplats

/

En ny sommar står för dörren, och så också en ny badsäsong. Något som utmynnat i en omfattande namninsamling från Alby FF med krav på åtgärder vid badplatsen i Torsviken.

Annons

Efter flera år av problem med vattenkvalitén i Torsviken så verkar Albyborna ha fått nog. I en skrivelse ställer ortens idrottsförening krav på åtgärder så att badvattnet är tjänligt sommaren igenom.

– Badvattnets kvalitet varierar kraftigt under sommarsäsongen och det har flera gånger genom åren varit badförbud. Detta är inte acceptabelt, står det i den skrivelse som överlämnats till Ånge kommun åtföljd av 194 namnunderskrifter.

Förutom vattnet så finns ytterligare ett problem som man vill att kommunen tar tag i, och som man också fick löfte om skulle ses över redan 2013 – muddring och borttagning av vass.

– Som det är nu så växer Torsviken igen, skriver Alby FF:s styrelse, efter att årsmötet ännu en gång fått lägga tid på frågan om varför inte den problematiska badplatsen i Alby har åtgärdats.

Enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning av badvattenprover så har Torsviken haft "dålig kvalitet" både 2012 och 2013.

– Men i fjol så var det bra hela sommaren, säger Eje Fröberg på kommunens fritidsenhet.

Däremot så finns fortfarande ingen förklaring till varför det så ofta varit höga mängder tarmbakterier i vattnet.

Den bäck som rinner ut i viken har synats, liksom avloppsanläggningar i dess närhet, utan att ge svar på varför badvattnet vid utloppet ibland är av otjänlig kvalitet.

– Vi kommer fortsätta ta prover och fortsätta leta källan till det onda, säger Eje Fröberg, som trots problemen tycker att Torsviken är lämplig som badplats.

– Det vi skulle behöva göra är att flytta ut bryggorna då det börjat bli grunt, och kanske kan man lägga dem på något sätt som gör att vattenflödet ändras så att flödet in och ut ur viken blir bättre. Annars är det inget större fel på badplatsen, sluter Eje Fröberg.

Läs också:

Ställer krav på bättre badvatten i Torsviken (27 sept 2013)

Förorenat vatten i Torsviken (15 aug 2012)

Mer läsning

Annons