Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver kyrkan på två miljoner i skadestånd

/
  • Ånge kyrkogård tillhör Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet. I samfälligheten ingår ytterligare tre kyrkor som ligger i Alby, Haverö och Borgsjö.

Nu kräver Qfix i Alby drygt två miljoner kronor i skadestånd av Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet. Anledningen är att bolaget inte fick entreprenaden på kyrkogårdsskötseln.

Annons
Kyrkan bestrider kravet och menar att det blir en ny upphandling under hösten. Bakgrunden är att det togs ett beslut om att lägga ut skötseln på entreprenad.
Efter många turer antogs ett bud från JPL mark och anläggning i Ånge. Detta trots att det budet låg högre än budet från Qfix. När anbuden kom in hade Qfix lämnat ett bud på 1 795 591 kronor för att sköta skötseln under fem år. JPL hade ett bud på 2 950 000 kronor.
I kravet från Qfix konstateras att kyrkan omförhandlade anbudet från JPL och det sänktes till 2 250 000 kronor. Därefter godtogs det sistnämna budet som överklagades till länsrätten.
Domstolen konstaterade felaktigheter i upphandlingen som måste göras om. Qfix menar nu att företaget har skadats på grund av agerandet från kyrkan på grund av en felaktig offentlig upphandling.
Genom advokat Olof Öhlén krävs kyrkan på 2 250 000 kronor.
Skadeståndet ska beräknas enligt det så kallade positiva kontraktsintresset, det vill säga Qfix ska vid beräkningen av skadeståndet sättas i den situationen att dess anbud accepteras av kyrkan, skriver Olof Öhlén.
Han konstaterar att kyrkan skulle ha sparat 450 000 kronor per år om man tagit det lägre anbudet. Något som ger 2 250 000 kronor under en femårsperiod.
Svenska kyrkans förbundsjurist Patrik Tibbling har kopplats in i fallet. Och han menar att det framgår som självklart att något skadestånd inte ska betalas ut. Han i sin tur hänvisar till länsrättens dom som innebär att upphandlingen ska göras om och skriver:
Företaget Qfix får därmed en chans att på nytt lämna anbud. Någon ersättningsgill skada har därmed inte uppstått.

Mer läsning

Annons