Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs i att lägga spåntak

/
  • Herbert Johnsson, leder tvådagarskursen i hur man lägger ett spåntak som håller i minst 25 år.

—det är viktigt att trädet är rakvuxet när man ska göra spån till tak. Deng berättar Herbert Johnsson, Fränsta, som under två dagar lär ut konsten att lägga ett spåntak som håller i många år.

Annons
Kunskapen att lägga spåntak och tillverka spån för att användas på boningshus och lador har börjat att försvinna i glömskans djupa valv.
För att kunskapen ska leva kvar har Torps hembygdsförening och Länsstyrelsen i Västernorrland arrangerat en tvådagarskurs i tekniken.
Både teori och praktik finns med i kursen som leds av Herbert Johnsson.
Det gäller att hitta de rätta träden i skogen när man ska tillverka spån. De måste vara raka. Är det den minsta lilla krok eller böj på trädet så använder man det inte, berättar Herbert Johnsson.
En handfull intresserade finns med under de två kursdagarna där en gammal lada på hembygdsgården i Fränsta fick nytt spåntak.
Men det är inte bara att börja spika nytt spån på taket. Det måste göras ett riktigt underarbete. Om virket som spånen ska ligga på är dåligt måste det bytas ut, fortsätter Herbert Johnsson.
Ett bra spåntak räcker mellan 25-30 år innan det är dags att riva bort och lägga på ett nytt igen. Åke Ludvigsson, från Kvissle håller på att bygga en timmerstuga och vill ha spån på taket.
Kursen är bra eftersom jag ska lägga spån på stugans tak. Därför har jag anmält mig till den, så att jag gör på rätt sätt, berättar han.
Taktäckning på spån har funnits länge i landet. Och det finns två olika typer. Kyrkspån och stickspån. Kyrkspån har enligt historieböckerna funnits sedan medeltiden och stickspån har funnits sedan 1800-talets mitt.

Mer läsning

Annons