Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i Ånge satsar

/
  • Drygt en miljon kommer det att kosta för att laga och renovera rutorna på Borgsjö kyrka.

Kyrkan i Ånge kommun planerar investeringar för cirka två miljon kronor. Det handlar om renoveringar, stöldsäkringar och ombyggnationer.

Annons
Nu behöver inte Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet stå för hela kostnaden själva. Stiftet i Härnösand går in via kyrkofonden och betalar upp till 1 041 000 kronor i bidrag. Vilket motsvarar drygt 50 procent av det totala investeringsbeloppet.
Den beloppsmässigt största investeringen görs i Borgsjö kyrka.
Det är arbeten med fönster, säger Martin Westin, ordförande i kyrkonämnden. Det ska kittas om, målas och en del fönsterbågar är i så dåligt skick att vi måste byta.
Totalt beräknas arbetet med fönstren kosta nästan 1,2 miljoner kronor. Kalkylen har tagits fram genom att stiftet samrått med länsstyrelsen.
Olika värdefulla konstföremål ska konserveras och stöldsäkras i Borgsjö. En investering som beräknas till 174.000 kronor. Enligt ett tredje beslut ska klockstapeln tjäras och en färganalys göras i Borgsjö för 500 000 kronor.
Det var ett finskt företag som gjorde jobbet för en sju åtta år sedan och det har varit lite problem sedan dess.
Martin Westin är dock inte säker på om beslutet verkligen gäller klockstapeln i Borgsjö.
Det kan vara felskrivet. Jag tror att det egentligen handlar om klockstapeln i Ånge. Men jag är inte säker.
I Haverö ska en ljusstake konserveras. Inklusive antikvarisk kontroll och dokumentation är kostnaden beräknad till 50 000 kronor. I Haverö ska också vapenhuset byggas om. Men innan det sker ska det först göras en projektering och den är kostnadsberäknad till 60 000 kronor.
Några problem med finansieringen räknar inte Martin Westin med att det ska bli. Detta trots att församlingen själva ska bidra med omkring en miljon kronor till satsningarna.
Det finns pengar om vi vill utnyttja våra reserver, men som ränteläget är i dag vet jag inte om det är någon större affär att göra det. Kanske vi lånar upp. Vi ska börja med budgeten till veckan och då får vi hur det kommer att lösas.
Till det ska läggas andra åtaganden som att bekämpa hussvampangreppet i Borgsjö kyrka och församlingsgården i Borgsjö. Den sistnämnda som fungerat som skola en gång i tiden håller på att renoveras och byggas om, för att i framtiden kunna ta hand om all likhantering i församlingen.
Kyrkan har också gjort kraftfulla investeringar i pastorsexpeditionen i Ånge. Att det blivit så många åtgärder under en kort tid har sin logiska förklaring enligt Martin Westin.
Underhållet har varit eftersatt under lång tid.

Mer läsning

Annons