Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lage Nyhlén har gått ur tiden: "En oerhört stark politiker"

Ånge kommuns mångårige kommunalråd Lage Nyhlén (S) har gått ur tiden. En politisk kraft som var hårdför både i de politiska rummen och på fotbollsplanen.

Annons

Lage Nyhlén var kommunalråd i Ånge kommun i 17 år, och han hann även med flera andra politiska ledaruppdrag under sin politiska karriär.

En av Ånge kommuns mer färgstarka politiker efter kommunsammanslagningen 1971 har tackat för sig. I slutet av förra veckan somnade förre kommunalrådet Lage Nyhlén in efter en 84 år lång livsresa, huvudsakligen med Alby som utgångspunkt.

Samma ort som innehavaren av titeln i dag har slagit ned sina bopålar i, men under ett helt annat politiskt klimat än det som rådde då Lage Nyhlén var kommunens högste politiker.

– Det var ett laddat klimat i politiken då, och han var en oerhört stark politiker, säger Sten-Ove Danielsson om sin insomnade partikamrat.

Att dusterna stundtals var mycket hårda finns det gott om historier som vittnar om. Samma sak när det gäller tilliten och att han skulle stå upp för sina åsikter. Det sistnämnda ett personlighetsdrag som även blev känt utanför kommunens gränser.

Tuffa ord yttrades efter ett nederlag mot oppositionen 1987.

– Jag har hört av de som satt i landstinget med honom att det alltid var han som sa vad man tyckte men ingen annan vågade säga, och när jag var och träffade statstjänstemän när jag tillträdde så var det många som frågade hur det var med honom, säger Sten-Ove Danielsson.

En annan sida som många förknippar med Lage Nyhlén var den han uppvisade på fotbollsplanen, och då i Alby FF:s matchställ.

– Han var hårdför även där, en stor och kraftig spelare som inte var rädd att ta för sig, säger Sten-Ove Danielsson.

Och även när det handlade om fotboll så var svaren rakryggade. Det visar en intervju kring hans en gång i tiden 15-åriga adept i Alby FF, Lars Lagerbäck.

– Inte en chans att han skulle spela allsvenskt. Det såg man direkt, sa han i en intervju med Sportbladet i början av 2000-talet.

Tiotalet år tidigare hade han då av hälsoskäl överlämnat kommunalrådstiteln till Arne Englund, men kom strax senare tillbaka som både ordförande för Åfa och kommunfullmäktige. Ytterligare hälsoproblem gjorde dock att den politiska karriären avrundades 2003.

Sten-Ove Danielsson ger sin bild av Lage Nyhléns betydelse för politiken i Ånge.

Att han varit en viktig pusselbit i utvecklingen av Ånge kommun råder det ingen tvekan om. Ett exempel på det är utfallet av Postens avserade flykt från Ånge på 1990-talet.

– Han var skicklig på att ge höga näringslivschefer dåligt samvete vid neddragningar, så jag tror till exempel han hade en stor del i att Posten avsatte 30 miljoner kronor i Ljungastiftelsen, säger Sten-Ove Danielsson, och nämner ytterligare exempel på saker som går att tillskriva Ånges färgstarka kommunalråd.

Mer läsning

Annons