Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långdragen process om Torpshammars herrgård – nu går ägaren går vidare till högsta instans

Oenigheterna mellan Torpshammars herrgård och Ånge kommuns bygg- och miljönämnd ser ut att bli en långdragen juridisk process. Nu tar herrgårdens ägare det hela till Mark- och miljööverdomstolen.

Annons

Tvisten kring Torpshammars herrgård har nu gått i flera led. Herrgårdens ägare vill ha rätt till att driva asylboende, vilket de anser sig ha stöd för i tidigare domar där hotell likställs med asylboenden. Men Bygg- och miljönämnden har fattat beslut som säger att ett asylboende inte är förenligt med detaljplanen, som säger att verksamheten på tomten måste vara gynnsam för samhällscentrum.

Läs mer: Asylboende kan bli hotell – Överklagas av hotell som kan vara asylboende

Torpshammars herrgård får enligt detalplanen inte driva asylboende, menar Bygg- och miljönämnden.

– Enligt min tolkning betyder det att verksamheten måste vara tillgänglig för allmänheten, säger Erik Rapp (S), ordförande i nämnden.

Läs mer: Överklagar kommunens beslut om olovligt asylboende: "Direkt rättsvidrigt"

Men herrgårdens ägare menar att det finns flera verksamheter som bryter mot detaljplanen, och överklagade därför nämndens beslut till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen avvisade tidigare i sommar överklagan, eftersom de menade att nämnden inte tagit beslut med rättsverkan, alltså inget beslut som Torpshammars herrgård behövde ta hänsyn till.

– Vi tolkar det som att beslutet inte betyder något, vi behöver inte agera utefter det, sa Carl-Gustav Ringdahl, en av Torpshammar herrgårds ägare till Sundsvalls tidning då.

Läs mer: Fortsatt tvist kring asylboende på Torpshammars herrgård

Nu väljer Carl-Gustav Ringdahl att gå vidare till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen. De överklagar Länsstyrelsens beslut att avvisa överklagan.

”Ett beslut kan vara överklagbart även när det har en faktisk negativ påverkan på någons personliga eller ekonomiska situation”, skriver Carl-Gustav Ringdahl i den senaste överklagan.

Mer läsning

Annons