Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen avvisar överklagan från Torpshammars herrgård gällande beviljat bygglov

Länsstyrelsen har avvisat en överklagan gällande bygg- och miljönämndens beslut att bevilja Heblico AB bygglov för att använda en huskropp vid Småbo som asylboende och hotellverksamhet.

Annons

Ägarna av herrgården i Torpshammar nekas att överklaga bygg- och miljönämndens beslut om att bevilja Heblico AB bygglov för asylboende och hotellverksamhet.

Beslutet att bevilja Heblico AB bygglov togs av bygg- och miljönämnden i juni, och har efter det överklagats av ägarna till Torpshammars herrgård. Detta med hänvisning till att asyl- och hotellverksamheten inte följer detaljplanen, samt att det skulle påverka den egna verksamheten negativt ur konkurrenshänseende.

Läs mer: Överklagar beslut om att asylboende kan bli hotell

Parallellt pågår också en prövningsprocess där Torpshammars herrgård fått avslag av bygg- och miljönämnden för att driva asylboende i lokalerna, och det med hänvisning till att verksamheten inte är förenlig med detaljplanen.

Läs mer: Långdragen process om Torpshammars herrgård

Det sistnämnda ärendet ligger just nu på mark- och miljödomstolens bord, medan det första precis har avslutats av länsstyrelsen.

I sitt beslut skriver de att Småbo och herrgården inte delar tomtgräns, varför herrgårdens ägare inte kan anses ha talerätt i frågan.

Läs också: Inget beslut om att ändra detaljplanen i Torpshammar

Inte heller de ekonomiska aspekter som framförs bedöms vara skäl nog för att herrgårdens ägare ska få överklaga nämndens beslut.

"Överklagandet ska avvisas", meddelar länsstyrelsen i sitt beslut.

Läs också: Migrationsverket vill avveckla asylboende vid Torpshammars herrgård

Om herrgårdens ägare kommer ta även det beslutet vidare till överprövning får framtiden utvisa.

Mer läsning

Annons