Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare, socionomer och sjuksköterskor ska få bättre betalt i Ånge: "Måste visa att det finns en lön att hämta hem här"

Kommunfullmäktige i Ånge har sagt ja till att avsätta ytterligare en miljon kronor på löner. Pengar som enligt kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) ska läggas på lärare, socionomer och sjuksköterskor.

Annons
Sten-Ove Danielsson (S) pekar ut lärare, socionomer och sjuksköterskor som målgrupp för den utökade lönesatsning  som kommunfullmäktige i måndags beslutade avsätta medel till.

Det är ett förbättrat skatteunderlag som öppnat upp för diskussionen om att göra en lönesatsning på vissa personalgrupper inom den kommunala verksamheten. Något som det nu också finns ett beslut om att avsätta medel till.

För Plus-kunder: Ånge kommun förbereder lönesatsning: "Finns grupper vi vill göra kraftfull satsning på"

– Vi har en välgjorda löneöversyn där vi kan se att vi har vissa grupper som släpat efter, och det är ingen hemlighet att det är lärare och förskollärare, socionomer som jobbar med barn och unga samt inom sjuksköterskeskrået som det är så, förklarade Sten-Ove Danielsson i samband med måndagens kommunfullmäktige i Ånge.

Vi måste visa att det finns en lön att hämta hem här.

Än är inte alla detaljer klara, men enligt kommunalrådet så är ambitionen att de utpekade grupperna dels ska få sedvanlig lönerevision på våren och därefter ytterligare ett påslag efter semestrarna.

– Vi måste visa att det finns en lön att hämta hem här, säger Sten-Ove Danielsson, som även uttrycker en förhoppning om att lönesatsningen ska bli en morot för fler att utbilda sig till nämnda yrken.

Humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S) välkomnar lönesatsningen, men flaggar också för att det kommer behövas mer pengar i kommande budgetar för att nämnden ska kunna behålla dagens nivå på sin verksamhet.

Beslutet om att göra lönesatsningen togs av en enig församling, och förutom kommunalrådet så var det bara humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson (S) som valde att yttra sig.

– Jag vill tacka å min nämnds vägnar, men vi behöver också en utökad ram nästa år och framgent så vi slipper spara oss igenom de här löneökningarna, var budskapet hon ville skicka med.

■ ■ ■

Mer från kommunfullmäktigemötet i Ånge:

Beslut om nattsläckning i Ånges småbyar skjuts upp

Haverikommissionen har nått vägs ände: "Står fast vid att det är ett haveri"

Mer läsning

Annons