Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MKC Fränsta räknar ner mot ett avgörande framtidsbesked

Mindre än tre månader återstår innan Riksarkivets avdelning MKC Fränsta kan vara en gemensam resurs för landets samtliga tjugofyra kulturarvsmyndigheter. "Vi väntar med spänning på besked" säger en hoppfull Anders Udd, platschef i Fränsta.

Annons

Anders Udd har goda förhoppningar om att Riksarkivet MKC Fränsta

Det var i mars som ST träffade MKC Fränstas platschef Anders Udd och Riksarkivets tillförordnade divisionschef Martin Bjersby i Fränsta, som då berättade om ljusa framtidsutsikter för verksamheten.

– De har lång erfarenhet av det här arbetet och är bra på storskalighet. Det är något som förhoppningsvis kan utnyttjas av hela sektorn, sa Martin Bjersby då.

Läs mer: Nu kan MKC i Fränsta bli ännu större

Och inför sommaren så är det fortfarande en optimism som genomsyrar rösten när Anders Udd pratar nuläge och framtid.

– Det rullar på som tåget och orderböckerna är pinfulla 2016 ut. Vi har nyligen också förlängt med tio visstidsanställda som på sikt alltså kan komma att bli tillsvidareanställda här, säger han.

Nyligen avslutade MKC Fränsta ett projekt kring att digitalisera bouppteckningar.

– Men det råder ingen arbetsbrist för det. Det betyder bara att vi skruvar upp tempot med kyrkböckerna i stället, förklarar han.

I dagsläget finns 65 personer innanför väggarna, vilket är något färre än då ST träffade honom i mars. Något som förklaras med pensionsavgångar som man ännu inte tagit beslut kring om de ska återbesättas.

Däremot så har man fortfarande utrymmesbrist, varför man fortfarande hyr yta i en grannfastighet som ävenden ägs av det kommunala fastighetsbolaget Åfa.

– Vi fortsätter också stötta Kulturarvsprojektet i samarbete med Ånge kommun, och även om det just nu inte finns några uttalade expansionsplaner så väntar vi med spänning på vilket besked som kommer första september, säger Anders Udd.

Det är då som det kan bli klart att MKC Fränsta blir en gemensam resurs för landets samtliga tjugofyra kulturarvsmyndigheter.

– Förberedelserna pågår och jag är med och bistår i det arbetet, säger Anders Udd, som har goda förhoppningar om att få en riktigt bra inledning på hösten.

Mer läsning

Annons