Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikapriserna sjunker i Västernorrland: "Risken är att konsumtionen ökar"

Priset på narkotika går ner i länet – och i resten av Sverige. "Faran med det är att konsumtionen ökar, med ökade skador för missbrukare och samhälle", säger Ulf Guttormsson på CAN.

Annons

Heroinet har gått ner i pris på den svarta marknaden.

Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har sedan slutet av 1980-talet kartlagt gatupriset på narkotika i Sverige, och i dagarna offentliggjorde man årets rapport som redovisar priserna i landet och regionala prisskillnader från norr till söder.

– Vi gör det bland annat för att försöka få en uppfattning om vilka sorters narkotika som finns på den svarta marknaden och hur pass frekventa de är i olika delar av landet, säger Ulf Guttormsson, utredare och avdelningschef på CAN.

Det senaste årets kartläggning av GHB indikerar till exempel att den drogen är på väg bort, troligen har den ersatts av nätdroger av olika slag.

– Den här gången har vi inte fått in en enda prisuppgift på GHB, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att man hade ganska stora problem med den drogen för några år sedan i bland annat Västernorrland.

Läs också: Så mycket kostade knarket i Sundsvall 2014

Till sin hjälp har utredningen haft narkotikapoliser över hela landet som rapporterat in de dagsaktuella gatupriserna. Kartläggningen visar att priserna har gått ner, en utveckling som pågått ända sedan 1980-talet när man började undersöka priserna. Mest har priserna sjunkit på narkotika som förekommer bland tyngre missbrukare, och allra mest har de minskat på amfetamin som nu nästan är nere på en tredjedel av den prisnivå som gällde i slutet av 1980-talet.

– Det kan bero på att amfetamin har blivit allt lättare och billigare att framställa och distribuera.

Läs också: Knarket ökar på krogarna i Sundsvall: "Svårarbetat för polisen"

Prisfallet på tung narkotika är likadan i hela landet. Det finns regionala skillnader men de är inte så stora. Narkotikan i Västernorrland, och övriga Norrlandslän, är något dyrare än i resten av landet. Billigast är narkotikan i Skåne och i storstäderna Stockholm och Göteborg.

– Generellt kan man säga att ska man handla den allra billigaste narkotikan ska man resa söderut, och undvika Norrlandslänen, säger Ulf Guttormsson.

Samtidigt har hasch, marijuana och LSD gått åt andra hållet. Cannabis är betydligt billigare än på 1980-talet men har ändå ökat något i pris de senaste 5 – 10 åren.

– Det beror troligen på att de drogerna har fått bättre kvalitet och styrka, och att de som använder hasch och marijuana gör det allt oftare. Efterfrågan har ökat.

Sänkta priser på amfetamin och heroin innebär ökade skador för missbrukare och samhälle.

Fakta: Så mycket kostar det att köpa narkotika i Västernorrland

Amfetamin: 325 kronor per gram. (– 575 kronor sedan 1988 )

Brunt heroin: 1500 kronor per gram (– 1 300 kronor sedan 1988)

Hasch: 125 kronor per gram (– 45 kronor sedan 1988)

Marijuana: 135 kronor per gram (– 35 kronor sedan 1988)

Kokain: 1100 kronor per gram (– 200 kronor sedan 1998)

Ecstasy: 150 kronor per tablett (– 90 kronor sedan 2000)

LSD: 250 kronor per dos ( + 130 kronor sedan 2002)

Källa: CAN och polisen. Sifforna är ett medianvärde för narkotikapriserna i Västernorrland och övriga Norrlandslän. I parentes anges ungefärliga prisförändringar under de perioder priserna har kartlagts, omräknat till dagens penningvärde.

Läs också: Nu kan du drogtesta dina barn

Mer läsning

Annons