Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niondeklassarna på Kordelia friskola i Erikslund svenska mästare i privatekonomi

Under torsdagen tillkännagav finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att klass 9 på Kordelia friskola i Erikslund utanför Ånge har vunnit det svenska mästerskapet i privatekonomi.

Annons

Tävlingen arrangerades av Svenska Bankföreningen under årets upplaga av Money Week, som är ett initiativ som fokuserar på ungas kunskaper i privatekonomi över hela världen.

I år anordnades för första gången ett Money Quiz för elever mellan 13 och 15 år i ett 30-tal länder i Europa. Det svenska mästerskapet lockade drygt tusen högstadieelever från hela Sverige och det blev alltså årskurs 9 på Kordelia friskola som tog hem segern.

Nu får klassen utse två representanter som ska tävla i Europafinalen i privatekonomi, European Money Quiz, i Bryssel den 8 maj.

Money Week organiseras av myndigheter, organisationer och banker i mars då hundratals aktiviteter genomförs för att öka barn och ungas kunskaper i privatekonomi, men även inom matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap.

– Det är viktigt att ungdomar har goda kunskaper i privatekonomi för att fatta bra beslut om sin egen ekonomi. Många unga förstår till exempel inte riskerna med att ta snabblån och många kan också ha svårt att förstå försäkrings- och abonnemangsavtal. Därför är det viktigt med grundläggande privatekonomisk utbildning som leder till medvetna konsumenter, säger Per Bolund, i ett pressmeddelande.

Foto: Caj Källmalm

Mer läsning

Annons