Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har lamningen börjat på Strömmens gårdsmejeri

På Strömmens gårdsmejeri i Boltjärn är det som vanligt, förutom att lamningen precis börjat. ”De första var lite snabba. När vi kom hem efter minisemestern hade en tacka fått lamm ute på betet”, säger Martin Andersson.

Annons

Martin Andersson, Agneta Larsson och ett av lammen som väntade ute på betet när de kom hem.

På gården i Boltjärn gör Agneta Larsson och Martin Andersson sina ostar på mjölk från sina egna får, vilket de gjort flera år nu.

– Vi har uppnått taket för produktion i lokalerna vi byggde här när vi började. Vi är ganska nöjda med det, skulle vi göra mer skulle vi behöva bygga ut och anställa folk, säger Martin Andersson.

– Det är väl väldigt personligt, vissa kan nog inte låta bli att utveckla och växa sig större, säger Agneta Larsson.

Läs också: Skickliga osttillverkare samlades i Ånge

På Strömmens gårdsmejeri gör hon och Martin det som passar dem, och de drivs inte av några ambitioner att bli rika. Många val är däremot gjorda efter djurens välmående.

– Vi lammar nu i juli, det är ganska ovanligt. Man brukar betäcka tackorna så de får lam tidigare, under våren, säger Martin.

– Men det är varmt och skönt att lamma på sommaren, och vi märkte att tackorna mådde bra av det. Och det har passat oss, säger Agneta.

Läs också: Ursprungsmärkning av krogmaten väldigt ovanlig

Strömmens tackor betäcks inte under deras första år heller, utan får gå och beta med de gamla tackorna lite avskiljt tills de växt tills sig.

– Ungdomarna och pensionärerna, de får gå och ha det skönt ett tag, säger Martin Andersson.

De båda erkänner att de inte är några ungdomar längre, men paret har inga pensionsplaner.

– Man kan aldrig veta vär man kommer sluta. Det räcker ju om man blir sjuk eller skadad, då blir det svårt att fortsätta, säger Martin Andersson.

Läs också: Liten ökning ekologisk åkermark

Med början på Selånger marknad kommer Agneta och Martin vara ute på marknader hela hösten, bland annat Bondens marknad på torget i Sundsvall. Och Agneta tror det finns plats för fler.

– Det vore väldigt roligt om fler människor började med lantbruk, folk vill ju handla. Men det är ett ganska magert utbud, särskilt för grönsaker, säger Agneta.

– Man vill ju inte rekommendera någon att jobba ihjäl sig. Men hittar man en nisch man klarar och man är rätt personlighet för det sättet att jobba, så är det bara att köra, säger Martin.

Mer läsning

Annons