Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt asylboende öppnar i Naggen: "Vi har kö till platserna"

Nyligen öppnade regeringen för att sänka ersättningen för ensamkommande flyktingbarn. Klintbackagårdens HVB-hem i Naggen hade gjort sin budget efter det tidigare bidraget, men är inte oroliga. ”Är man en seriös verksamhet så går det”, säger Lena Söderman, delägare i boendet.

Annons

Lena Söderman är den som kommer att driva boendet.

Ersättningen för ensamkommande flyktingbarn kan komma att sänkas med 650 kronor per barn, enligt ett förslag från regeringen. Ånge kommun har ställt sig starkt kritiska till förslaget, men Lena Söderman som hoppas kunna slå upp dörrarna för det småskaliga HVB-hemmet Klintbackagården i Naggen är inte överdrivet orolig.

– Vi hade räknat vår budget med den tidigare ersättningen, den hade vi. Men är man en seriös verksamhet så går det, pengarna ska ändå gå rakt in i verksamheten, säger Lena Söderman.

Läs mer: Sten-Ove Danielsson (S) dissar regeringens förslag: "Vi skulle tappa 18 miljoner"

Förhoppningen är fortfarande att öppna så fort som möjligt, och nu är det bara en detalj som kvarstår.

– Så fort som brandlarmet är testat och godkänt kan vi köra igång, och det trodde de kunna göra i slutet av den här veckan. Vi har kö till platserna, så jag hoppas vi får öppna snart, säger Lena Söderman.

Läs mer: Hyddan blir Klintbackagården

Klintbackagården har tidigare fått kritik från Ånge kommun för att det ligger avskiljt i Naggen.

– Det är en del av konceptet. Här blir de inte anonyma som man är i en storstad. De får lära känna byborna innan de ger sig ut i Sverige, vi blir deras hem, säger Lena Söderman.

Mer läsning