Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt HVB-hem i Fränsta – inflyttningen till Beata har startat

Inga ensamkommande flyktingbarn har kommit till Ånge kommun efter trettonhelgen, och till veckan ska framtidens behov av boendeplatser diskuteras. Något som sker parallellt med att dörrarna öppnas till ett nytt HVB-hem för målgruppen.

Annons

Rebecca Lindberg har nyligen slagit upp dörrarna till HVB-hemmet Beata, och ger även sin syn på framtiden för kommunens arbete med ensamkommande flyktingbarn.

Det kan framstå som en omöjlig ekvation, men handlar egentligen om enkel matematik.

Överbeläggningarna som varit gör att det ändå finns ett behov av ett nytt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i kommunen. Ett hem som fått namnet Beata och ryms under taket till det gamla polishuset i Fränsta.

– Man har börjat flytta in där nu, och i och med det så har vi tagit bort överbeläggningen som varit vid Vitalia i Fränsta. Sedan har vi även överbeläggning på boendena i Ånge, så troligtvis kommer några av dem också att få flytta ner till Beata, säger Rebecca Lindberg, chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

Läs mer: Gamla polishuset i Fränsta ska bli flyktingboende

I och med öppnandet av det nya HVB-hemmet så har man också krympt storleken på Vitalia Fränsta till ursprunglig storlek.

– Vi har under en tid hyrt ett extra hus som ligger där, men det kunde vi lämna tillbaka till Åfa den 15 augusti, säger Rebecca Lindberg.

Läs mer: Ingen inflyttning före sommaren i gamla polishuset i Fränsta

Att det råder osäkerhet kring verksamheten för ensamkommande flyktingbarn på många plan är ingen hemlighet. Både ekonomi och flyktingströmmar är frågor som hänger i luften och ännu saknar svar.

– Det är ju faktiskt så att det är han som styr i Turkiet som avgör hur vår verksamhet kommer att se ut, beroende på om han öppnar gränserna eller inte, säger Rebecca Lindberg.

Däremot så tror hon inte att regeringen kommer sänka ersättningsnivån i så hög grad som nämns i det just nu remissvandrande förslaget om nytt ersättningssystem.

Läs mer: Kommunalrådet dissar regeringens förslag

– Jag skrev någonstans i mitt yttrande att det skulle vara som "att skjuta sig själv i foten", säger Rebecca Lindberg, som i sitt yttrande har ifrågasatt förslaget på flera punkter.

Läs hela IFO-chefens yttrande här (doc-fil, extern länk)

Kommunchef Stefan Wallsten ska diskutera framtidsscenarion.

Till veckan kommer hon också sitta ner med kommunchef Stefan Wallsten för att titta på vad som kan ske i framtiden och hur man då ska agera.

– Vi måste börja titta på olika scenarion så att politikerna har någonting att ta ställning till om vi kommer till en punkt där man måste vidta åtgärder, säger Stefan Wallsten.

Läs också: Många HVB-hem för flyktingungdomar oseriösa

Lokalfrågan är en av sakerna som kommer att läggas på bordet, och en tanke som redan har nämnts är att omvandla Vitalia Fränsta till ett träningsboende för de som fyllt 18 år.

– Det är alltid behovet som styr, men det finns ingen färdig plan i dag, säger Rebecca Lindberg.

Mer läsning

Annons