Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intresse för biblioteket i Ånge

Ånge folkbibliotek har märkt en ökad tillströmning av folk, och vill nu köpa fler böcker på andra språk och en ny dator. "Vi har börjat ha köer till lånedatorerna, säger Olle Engström", bibliotikarie.

Annons

Ånge bibliotek behöver köpa fler böcker.

I en förfrågan till kommunen vill Ånge folkbibliotek köpa in en ny dator och nya böcker till en summa för 50 000 kronor.

– Det var en skrivelse vi gjorde när vi märkte en ökad tillströmning av folk, och vi bland annat började ha köer till lånedatorerna. Det är mycket flyktingtillströmningen som gjort det, så vi vill köpa in mer böcker på andra språk.

Biblioteket har redan tidigare haft ett basutbud av böcker på andra språk.

– Men det är en helt annan efterfrågan nu, det är en ny grej för oss, säger Olle Engström.

Böckerna som ska köpas in är bland annat grammatikböcker och lexikon, så att de som vill studera svenska på egen hand ska kunna det. Men det är också mycket ungdomsböcker.

– Vi satsar mycket på barn- och ungdomsböcker, och det är stor efterfrågan på sådana böcker på persiska och arabiska i kommunen, säger Olle Engström.

Läs också: Sommartid på Ånges bibliotek – begränsade öppettider för semesterlån

Några större skillnader på vad ungdomarna som läser på svenska och på andra språk har man inte märkt av, snarare tvärtom.

– Det är faktiskt ungefär samma böcker som är populära bland de som lånar ungdomsböcker på svenska. Divergent-serien har vi på både svenska och arabiska, och den är väldigt populär, säger Olle Engström.

Med det ökade antalet bokintresserade som inte pratar svenska som första språk kan också kraven på bibliotekarierna öka.

– Visst kan det bli lite språkförbistringar, det kan det. Men det känns som om det går bra ändå, det mesta går att lösa med att peka och kroppsspråk i värsta fall, säger Olle Engström.

Kommunchefen Stefan Wallsten säger att pengarna till biblioteket kan tas från de särskilda statsbidragen som kommit år för just sådana här situationer.

Mer läsning

Annons