Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg 40-åring fyller år

En pigg 40-åring firar idag. Det är Ånge konstförening som kommit en bit upp i åren, men med fortfarande ungdomligt sinne.

Annons
Starten för konstintresset i Ånge kom från början från Borgsjö hembygdsförening som bjöd in konstnärer att ställa ut.
Men den 16 mars 1965 då föddes Ånge konstförening.
Från början var utställningarna i Sundsvalls Bankens lokal, Ånge sjukhem och Spångbrogården, berättar Kicki Jesche som vid firandet idag ska berätta om föreningen.
Men när Centralhuset byggdes blev det också en riktig utställningslokal.
Det är jättebra och mycket värdefull. Därför blev vi i konstföreningen mycket upprörd när man ville skuffa undan oss till källarvåningen i biblioteket. Och istället använda lokalen till biblioteket, säger Kicki Jeschke.
Men protesterna kröntes med framgång.
Planerna skrotades och utställningslokalen finns kvar.
Lokalen är väldigt bra och det har vi fått åtskilliga bevis på av både utställare och besökare, fortsätter Kicki Jeschke.
Hon satt som ordförande under tio år mellan 1994 och fram till år 2004.
Min föregångare Roland Tiger hade också suttit i tio år och jag tyckte det räckte även för mig. jag hade annat jag ville håla på med, fortsätter Kicki Jeschke.
Omkring 170 konstnärer har visat upp sig i Ånge under årens lopp.
och en av de konstnärer som Kicki Jeschke minns extra är Yrjö Edelmann.
Vi blev glada när han skulle komma för han är väldigt stor. Hans tavlor kostar 60 000 kronor och mer. Men här visade han upp grafik som inte var så dyr. Väldigt roligt, fortsätter Kicki Jeschke.
Föreningen har också arrangerat en samlingsutställning med Ångekonstnärer.
Vi ska också ordna en utställning med verk av Pär Jonsson här från Ånge. Kommunen hade inte pengar till detta, men det har vi i konstföreningen, säger Kicki Jeschke.
Idag vid årsmötet får de omkring 160 medlemmarna lyssna på Kicki Jeschke som kommer att berätta vad som hänt i föreningen.
Dessutom blir det en matbit, slutar Kicki Jeschke.

Mer läsning

Annons