Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilotprojekt för trafiksäkerhet

Föräldrar till skolbarn i Haverö vill delta i Vägverkets pilotprojekt för ökad trafiksäkerhet. Med hjälp av solceller till belysning och byggande av busskurer hoppas de att trafiksäkerheten efter väg ska 315 förbättras.

Annons
Föräldrarna har skrivit till Ånge kommuns tekniska förvaltning om trafiksäkerheten efter den hårt trafikerade väg 315 som går från Östavall och mot fjällvärlden.
För närvarande står barnen och väntar på skolskjutsen på morgonen utan busskurer och belysning. Det finns en hållplats med bussficka, men utan belysning, i Rotnäset.
De närmaste 15 åren kommer det att stå sex barn varje morgon i Rotnäset och längre västerut. I Vikarbodarna är det tre barn som kommer att åka buss till högstadiet i 14 år framåt påpekar föräldrarna i sin skrivelse.
Barnen får stå på dikeskanten eller om man hinner på en uppskottad liten yta fortsätter föräldrarna sin skrivelse.
Hastigheten förbi de här platserna är 90 kilometer i timmen. Det har också gjorts en beräkning på hur mycket trafik som passerar förbi. Till timmerterminalen i Östavall beräknade man att det var 60 timmerbilar per dag. Till det kommer sedan postbilar, vanliga godstransporter, budbilar och persontrafik.
Dessutom är båda områdena omkörningssträckor eftersom det är raksträckor det handlar om skriver föräldrarna vindare. Vintertid promenerar man inte gärna efter väg 315 på grund av att vägen är smal och att det bara finns plogkanter att gå på vid dubbelmöte. Och i mörker går man aldrig eftersom det inte finns någon belysning fortsätter föräldrarna sitt brev till tekniska förvaltningen.
Efter de olyckor som varit vid av- och påstigning av skolkbussar kräver vi ökad trafiksäkerhet innan en olycka inträffar, poängterar föräldrarna. De vill nu att kommunen deltar i Vägverkets projekt för ökad trafiksäkerhet och bygger busskurer med solceller för belysning. Barnen kommer att finnas i många år efter vägen slutar föräldrarna sin skrivelse.

Mer läsning

Annons