Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen omhändertog 44 katter – kvinna slipper betala

En dement kvinna hade hela sin bostad fylld med katter. Polisen fick omhänderta djuren och kvinnan skulle sedan stå för kostnaden. Efter en lång rättsprocess menar nu Högsta förvaltningsdomstolen att kvinnans sjukdom gör att hon inte ska belastas ekonomiskt för situationen.

Annons

För två år sedan beslutade Länsstyrelsen att med stöd av djurskyddslagen omhänderta 44 katter som vistades i en kvinnas bostad. Anledningen till beslutet var bland annat att djuren ansågs var utsatta för lidande då de vistades i en oacceptabel miljö och då flera av katterna visade tecken på ohälsa.

Vid omhändertagandet var 42 av katterna var i så dåligt skick att de fick avlivas och de övriga två fick omplaceras.

Läs mer: Fråga om misskötta katter avgör i högsta förvaltningsdomstolen

Enligt utredningen framgår att kvinnan vid tillfället ska ha varit förvirrad och att hon inte haft någon uppfattning om hur många katter som vistades i hennes bostad. Hon ska heller inte ha förstått hur de två katter som hon hade från början nu hade blivit 42 stycken till. Senare samma dag ska kvinnan ha förts till sjukhus och handlingar i målet visar att kvinnan led av medelsvår demens vid tillfället.

Polismyndigheten beslutade att kvinnan skulle betala 21373 kronor för transport- och veterinärkostnader i samband med omhändertagandet. Kostnaden på 19000 kronor för djurpensionat till de två katter som skulle omplaceras skulle myndigheten själv betala, eftersom det dröjt ut på tiden. Kvinnan ansåg att kostnaderna var orimligt höga och överklagade beslutet genom sin gode man.

Efter en lång rättsprocess menar nu Högsta Domstolen att det är Polismyndigheten som ska stå för hela kostnaden.

Mer läsning

Annons