Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva vindar efter vindkraftsmötet i Hjältanstorp: "Vi fick bra gehör"

Det blåste visserligen en del friska byar, men aldrig i närheten av orkan. "Ett riktigt bra möte", säger Annelie Eriksen, efter torsdagskvällens träff med politiker och projektörer i Hjältanstorp kring vindkraftsplanerna på Bäråsen.

Annons

Vyn från byn Munktorp kan vara på väg att slippa genomgå förändringen i form av väl synliga vindkraftverk.

Det är med stuns av optimism i rösten som Annelie Eriksen summerar sina känslor efter torsdagens vindkraftsmöte i Filadelfialokalen i Hjältanstorp.

Läs mer: De kämpar för att få bo i en naturlig omgivning

– Det var ett riktigt bra möte. Vi fick bra gehör för våran aspekt av det hela, och det känns verkligen som att man lyssnade och tog till sig av det vi sa, och att de kommer att väga in det när de ska ta sitt beslut, säger Annelie Eriksen.

Hon berättar också att man inför mötet hade riggat ett ljud med sammadecibelnivå som gränsvärdet för ett vindkraftverk, och som man lät rulla ut i lokalen i samband med mötet.

– Till slut började några fråga vad det var som lät, och någon sa också att man kunde få tinnitus av att vistas i lokalen. Någon sa också att kommunalrådet hade reagerat och undrat vad det var som lät, berättar Annelie Eriksen, som under kvällen avslöjade syftet med ljuddemonstrationen.

– Det var för att visa vilken ljudnivå som vi kommer att få leva med, förklarar hon.

Läs också: Björnberget föreslås få klartecken av Ånge kommun

Och det var faktiskt inte bara byborna som upplevde mötet som givande och positivt. Även från politikerhåll var tonen god efter en natts sömn emellan.

Kommunalråd Sten-Ove Danielsson säger till exempel att man förstår de känslor och tankar som framförts, och tycker också det var sakliga och bra argument man fick med sig hem.

– Vi har lovat att vi ska prata ihop oss och lämna ett besked senast fredag så man får svar innan ärendet om Bäråsen tas upp i kommunfullmäktige, säger Sten-Ove Danielsson.

– Det känns bra att ha varit på plats och fått lyssna på de som bor och berörs av det här och hur de känner, och kanske är det dags att dra i handbromsen, konstaterar oppositionsledare Leif Edh (VFÅ).

Annelie Eriksen var mer än nöjd med resultatet av torsdagskvällens möte om vindkraftsplanerna på Bäråsen.

Av bådas tonläge att döma så är inte ett avslag för projektet uteslutet, vilket i så fall skulle innebära att Ånges politiker även kan se fram emot ett tårtkalas.

- Jag har lovat att bjuda på tårta om de tar det beslut vi hoppas på, säger Annelie Eriksen.

Mer läsning

Annons