Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pridesommaren nästan över – Ånges egna firande tappade rejält

Sommaren innebär mängder av marknader och festivaler, inte minst flera olika Pride-festivaler. Men i år hade Ånges firande knappt hälften så många besökare som förra året. ”Vi gick kraftigt bakåt i år”, säger Torbjörn Karlsson, pridegeneral.

Annons

Förra året deltog uppskattningsvis 550 besökare i Ånges egna pride-festival. I år minskade antalet besökare drastiskt.

– Jag tror att vi kan räkna med att vi hade mellan 150 och 200 besökare. Vi gick kraftigt bakåt i år, säger Torbjörn Karlsson, pridegeneral.

Torbjörn Karlsson tror på fler Pride-firanden i Ånge.

Hur framtiden kommer bli för firandet av allas rätt att älska i Ånge är inte säkert än.

– Vi har inte haft styrelsemöte än, men vi kommer diskutera det under augusti-september. Men ett firande i Ånge tror jag nog att det blir, säger Torbjörn Karlsson.

Läs mer: Hampus Carlsson tar med sig sommarplågor till Ånge Pride: "Det ska bli superkul"

Torbjörn Karlsson tror att det minskade intresset inte berodde på att folk inte ville gå, utan kanske på marknadsföringen.

– Vi hade mindre marknadsföring i år än förra året. Och det är ofta en stor del, som är svår för en ideell förening att balansera, man vill ju ha råd med bra artister också, säger Torbjörn Karlsson.

Men hade man lagt mer pengar på marknadsföring är Torbjörn orolig att arrangemanget blivit sämre och folk hade blivit besvikna på artistutbudet.

– Man måste titta på budgeten så man vet att det går ihop, och så får man blanda lokala artister och utomstående förmågor. Men vi hade många bra artister i år också, säger Torbjörn Karlsson.

En förändring som skuklle kunna bidra till fler besökare lyftes redan under årets festival av kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S), nämligen att flytta firandet till mer centrala delar av Ånge.

– Vi har nog lite den planen, att flytta in allt mer centralt. Om det blir på Centraltorget eller på någon grönyta bakom Ica vet jag inte än, vi måste titta på det framöver.

Läs mer: Kommunal och Vision vill ta bort han och hon ur kommunens tryckta texter

En annan möjlig plan har varit att flytta festivalen i tid.

– Det kanske kan vara en fördel att inte ha Ånge pride så nära Sundsvall Pride. Men sen vet jag inte om man vill krocka med Stockholms stora pridefirande, även om jag inte tror att det är så många Ångebor som åker dit, säger Torbjörn Karlsson.

Mer läsning

Annons