Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med sopbilen: ”Lämna tunnorna ute”

Mitt i rötmånaden har Ånges sopbil gått sönder, igen. Men en reservbil är ute och rullar, om än lite långsammare.

Annons

– Vi förlorade ett par timmar när vi inte kunde tömma i Fränsta i tisdags, så vi ligger lite efter redan. Men alla sopor kommer att hämtas, lämna tunnorna ute, säger Pernilla Cederlöf, renhållningsansvarig hos Ånge kommun.

Ångeborna råds att lämna soptunnorna framme tills de kan tömmas.

Kommunens sopbil är sidlastande, med våg och tagg-läsning. Och det finns inga likadana bilar i området, vilket gör att registreringarna av tömningarna inte går automatiskt utan tagg-läsare.

– Vi får göra det manuellt, man får skriva upp vid varje tömning helt enkelt. Det tillsammans med att reservbilen inte är sidlastande gör att allt går långsammare, säger Pernilla Cederlöf.

Läs mer: Fortsatta problem med soptömningen i Ånge kommun

Bilen håller på att undersökas för att se vad som måste göras för att laga den, Men detta är inte första gången den moderna bilen krånglar.

– I våras var det väldigt mycket problem med bilen. Men det är upphandlat att det ska vara en sidlastande bil med vägning och tagg-läsning, och rutterna är uträknade för att köra med en sådan, säger Pernilla Cederlöf.

Läs mer: Förslag om grön sophämtning

Bilen gick sönder mitt i rötmånaden, och Pernilla Cederlöf uppmanar de som kan att sortera lite hemma, för att underlätta för sig själva och sina grannar.

– Soporna ska bli hämtade, ingen ska behöva ha ett sopberg hemma. Men man kan behöva lämna tunnorna ute lite längre än vanligt, säger Pernilla Cederlöf.

Mer läsning

Annons