Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för allt på flexibelt musikläger på Ålsta: "Inga krav på förkunskaper"

På Ålsta folkhögskola spelas under veckan folkmusik, både högt och lågt. Och alla inspel är välkomna. "Det finns alla generationer och kunskapsnivåer här", säger Gun-Britt Hermansson, en av de ansvariga.

Annons

Läs mer: Folkmusikläger i Ålsta fyller 40 år

Gun-Britt Hermansson

Sedan 1975 har Tonlägret arrangerats på Ålsta Folkhögskola, endast ett år blev det inte av.

– Det är lite speciellt här. Vi har inga krav på förkunskaper man ska ha, eller vilka instrument man ska spela, säger Gun-Britt Hermansson, en av de ansvariga bakom lägret.

Totalt 54 ungdomar, med bland annat fioler, blockflöjter och dragspel får under veckan lära sig olika låtar tillsammans med lägrets sju instruktörer.

– Vi har skitduktiga handledare, de lyckas alltid göra något av de personer och instrument som kommer. Det viktiga är inte att man lärt sig ett visst antal låtar, det viktiga är att man haft kul, säger Gun-Britt Hermansson.

Åldersgränsen är från 13 och uppåt, men egentligen får alla åldrar vara med, bara det finns plats.

– Vi har någon från alla decennier sedan 40-talet i år tror jag. Det är också otroligt lärorikt att vi har bredd på åldern också, säger Gun-Britt Hermansson.

Magnus Andersson spelar upp låten igen för Joel Mannela, som egentligen är oboist men bytt till dragspel. All undervisning sker på gehör.

Lägrets äldsta deltagare är född 1943, och spridningen på åldrar, instrument och kunskap är något som Gun-Britt tror gör Tonlägret smått unikt. Men det betyder också att lägret blir annorlunda varje gång.

– Vi sätter oss ner innan deltagarna kommer och bestämmer några låtar som alla ska lära sig. Men egentligen vet vi inte vad slutresultatet blir, vi anpassar ju oss efter deltagarnas önskemål, kunskaper och instrument, säger Gun-Britt Hermansson.

Läs mer: Spelglad pedagog årets kulturstipendiat

Trots en blandning som ibland kan bli väldigt ovanlig, med nyckelharpor och elgitar till exempel, spelar man på lägret folkmusik.

– Jag tror inte det är helt nytt för någon som är uppväxt i Sverige, alla känner igen det. Det är ”Nu är det jul igen", det sitter i våra rötter, säger Gun-Britt Hermansson, som har en filosofisk inställning till folkmusiken.

En stor blandning av åldrar, instrument, kunskapsnivåer och bakgrunder är nyckeln.

– Om vi står stabilt i var vi kommer från, då är det kanske inte lika svårt att ta till sig av andras kulturer, tänker jag, säger Gun-Britt.

Läs mer: Sätter tonen på Ålsta

Kursen avslutas med ett framträdande i Torps kyrka på torsdagen, och även en konsert i Stöde kyrka som inleder spelmansstämman i Stöde.

Mer läsning

Annons