Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för midsommar i Ånge

Sillen är inlagd, potatisen kokt, svärdet slipat. Ånge kommun är redo för att fira en av de svenskaste högtiderna som finns.

Annons

Haverö hembygdgårds midsommarstång är färdigklädd.

– Det tar nog ett par timmar att klä den, men då är vi också fem, sex stycken. Sen har vi ju plockat blommorna på lite olika håll innan, säger Margareta Wiklund, ordförande för Haverö Hembygdsförening.

På torsdagen var det febril aktivitet för att förbereda det sista inför midsommarfirandet. Och även om midsommarstångsarbetet flöt på bra var inte allt klart.

– Vi ska ha in en skylift här nere också. Vi har en akrobat som ska göra konster och workshop här, säger Margareta Wiklund.

På Haverö hembygdsgård blir det sedan också dans med bandet Martinez natten lång, med start klockan halv tio på kvällen.

– Vi hoppas på en 500 eller 600 besökare här under dagen, och kanske i alla fall hälften till dansen på dansbanan sen på kvällen. Såvitt jag vet är det den enda dansbandsdansen i kommunen på midsommarafton, säger Margareta Wiklund.

Läs mer: De gifter sig på midsommarafton – 30 år efter föräldrarna

På Borgsjö hembygdsgård bjuds det också på traditionellt midsommarfirande med allt vad det innebär med start klockan tolv. På Haverö hembygdsgård börjar det traditionella midsommarfirandet klockan ett.

Ett mindre vanligt midsommarfirande, men en återkommande tradition, är medeltidsmarknaden i Kälen. Hantverk, hästar och bröllop, allt i medeltida stil.

Mer läsning

Annons