Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser inget behov av garanti för äldres rätt till daglig uthomhusvistelse

Socialnämnden anser att kommunfullmäktige inte behöver bifalla en KD-signerad motion om en kommunal garanti för äldres rätt till daglig utomhusvistelse.

Annons

Socialnämnden i Ånge anser inte att man behöver skapa en garanti för utomhusvistelse då det behovet ska vara säkerställt i de rutiner som redan finns.

Det är Kristdemokraternas Kjell Grip och Dan Thornberg som i en gemensam motion förslagit att Ånge kommun ska göra ett tillägg i sitt folkhälsoprogram, så att alla som bor på kommunens äldreboenden garanteras daglig utomhusvistelse om så önskas.

– Cheferna och de anställda gör allt de kan för tillgodose behovet, men det skulle inte skada att bli mer konkret genom att sätta upp en garanti i vårat folkhälsomål, förklarade Kjell Grip när han berättade om sina tankegångar i en filmad intervju tidigare i år.

TV+TEXT: Frivilligcentral och utomhusgaranti för äldre föreslås i Ånge

Socialnämnden tycks dock inte hålla med om att det behövs några extra hängslen eller livremmar av det slag som KD-politikerna föreslår. I sitt yttrande skriver man att "Ånge kommuns socialtjänst anser sig uppfylla kravet i motionen", och man konstaterar också att biståndshandläggarna alltid tar hänsyn till "eventuella önskemål om utomhusvistelse".

Vidare förklaras också att frågan även kan lyftas vid uppföljningar på kommunens alla boenden, samt att det finns en skrivning i socialtjänstlagen som ställer krav på att tillgodose äldres möjlighet till en aktiv och meningsfull tillvaro.

Summa summarum landar socialnämnden vid bedömningen att motionen inte behöver bifallas, utan kan avslutas med att anses ha blivit besvarad.

Om kommunfullmäktiges politiker håller med får framtiden utvisa.

Mer läsning

Annons