Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skickade gamla akter med post till brukarna – anmäler allvarligt missförhållande

I september 2017 skickades gamla hemtjänstakter ut med post till brukare som inte längre är skrivna i Ånge kommun. Ett förfarande som i efterhand bedöms som "ett allvarligt missförhållande" och utmynnat i en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons
Ånge kommun har anmält

Ånge kommun har bedömt att anmälan omfattas av sekretess, men av de delar i anmälan som lämnas ut framgår att det är en person i hemtjänsten som efter en genomgång av ett aktskåp ombett en annan anställd att skicka fem akter med post till brukare som inte längre varit skrivna i Ånge kommun.

För Plus-kunder: Anställd i äldreomsorgen kränkte gamlingar – IVO avslutar ärendet

Enligt anmälan till IVO har förfarandet medfört flera risker. Bland annat görs bedömningen att den enskilde skulle kunna lida men av att läsa sin egen akt, men man ser också en risk att akten skulle ha kunnat hamna i orätta händer.

Händelsen inträffade i september 2017 och bedöms som "ett allvarligt missförhållande" varför det anmälts enligt lex Sarah.

Läs också: Misshandlad kvinna fick inte tillräcklig hjälp – socialtjänsten i Ånge kritiseras

Enligt anmälan så ska ingen av de enskilda som berörs ha blivit underrättade om den anmälan som upprättades i februari i år.

Varför anmälan upprättas först fem månader efter själva händelsen går inte att utläsa i de handlingar kommunen lämnat ut.

Mer läsning

Annons