Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt älgtjur och uteslöts ur jaktlaget

/
  • Erik Thunfors sköt en tjur. Det gillades inte av styrelsen i viltvårdsområdet som uteslöt honom från den resterande jakten i höst. Tjuren skulle ha sparas till senare var det tänkt.

Erik Thunfors sköt en älgtjur och därför får han inte jaga längre. Styrelsen i Magdbyns viltvårdsområde tog beslutet cirka en vecka efter jakten.

Annons
Ett beslut som Erik Thunfors överklagat till länsstyrelsen. Styrelseordförande Anders Wiringe, som inte deltog under den aktuella jaktdagen menar att det inte råder några tveksamheter kring åtgärden.
I september togs ett beslut när vi samlades utanför kylrummet att inga tjurar skulle skutas i början av oktober, säger Anders Wiringe. Och den informationen gick ut innan jakten den 9 oktober och trots det sköts en tjur.
Erik Thunfors som inte var med när beslutet togs i september ställer sig frågande.
Visserligen sades det att vi skulle inrikta jakten mot kalvar, konstaterar Erik Thunfors. Men så brukar vi ofta lite skämtsamt säga innan vi går ut och trots det skjuts både kor och tjurar.
En anledning till att många jaktlag väljer att inte skjuta tjurar i början av oktober, beror på att korna är brunstiga. Då vill man gärna spara stora tjurar så att dessa ska föra sina gener vidare. Brunsttiden är normalt mellan den 25 september till och med den 10 oktober.
Erik Thunfors fick inte behålla något kött från tjuren han fällde. Samma dag tog gruppen ett beslut med jaktledaren att tjuren skulle säljas och pengarna delas.
Men man sade inget om att jag skulle uteslutas från jakt och när vi skiljdes var vi helt överens om hur situationen hade behandlats.
Med på jakten var inte den ordinarie jaktledaren som bor i Gävletrakten. Detta på grund av att han jagade på hemorten den aktuella helgen. Däremot var det han som meddelade Erik Thunfors att denne inte längre får vara med att jaga under hösten.
Jaktvårdskonsulent Göte Grubb vill inte kommentera det aktuella ärendet eftersom han inte läst överklagandet. Men uppger att jaktlag har rätt att ta egna beslut och stänga av jägare som inte följer dessa. Däremot menar han att den som är berörd bör få komma till tals innan något beslut fattas.
Jag fick aldrig vetskap om att styrelsen skulle ha ett möte i frågan och fick därför eller inte komma till tals, säger Erik Thunfors.
Styrelsen ringde dock runt till andra medlemmar i jaktlaget för att ta reda på deras uppfattning. Erik Thunfors är besviken och tycker det är konstigt att markägare och ortsbor ska stängas av och är övertygad om att den ordinarie jaktledare ville ha kvar tjuren för egen del.
Sedan tycker jag det är märkligt att när två tredjedelar av styrelsen deltar under samma jakt, inte säger till mig att detta är en fråga som ska tas upp. För vi var helt överens när vi skildes åt efter jakten.
Sundsvalls Tidning har försökt nå styrelsemedlemmarna som deltog i jakten, men ingen var anträffbar under gårdagen.

Mer läsning

Annons