Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakfull språkdag på Solgårdens förskola i Ånge – firade Internationella modersmålsdagen

Den här veckan har språket stått i fokus på Solgårdens förskola i Ånge. Detta för att uppmärksamma och fira att onsdagen också var Internationella modersmålsdagen.

Annons
Exotiska frukter var ett av inslagen under Internationella modersmålsdagen på Solgårdens förskola.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål".

De raderna står att läsa i läroplanen, och de raderna tog personalen vid Solgårdens förskola i Ånge fasta på när den Internationella modermålsdagen inföll tidigare i veckan.

Vi har haft besök från många olika delar av världen och fått lära oss en massa spännande saker

– Vi har haft besök från många olika delar av världen och fått lära oss en massa spännande saker, som att vädret i Mongoliet är likadant som här i Sverige, att man läser från höger till vänster i Irak och att orden ananas och stopp låter likadant på svenska och arabiska, berättar personalen i ett mejl till ST.

Läs också (från 2016): Ånge sämst på att undervisa i modersmål

Andra aktiviteter som hanns med var att lyssna på sagor på albanska, sjunga på mongoliska och lyssna på musik från andra länder.

– Vi har även smakat på ovanliga frukter och tagit reda på vilka länder de kommer ifrån, slutar de sitt mejl.

Läs också (från 2013): Soligt firande när Solgårdens förskola fyllde 40 år

■ ■ ■

FAKTA:

"Modersmålsdagen instiftades 1999 med syftet att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Dagen firas världen över med olika aktiviteter som konferenser, konserter, seminarier med mera".

Källa: Unesco

Mer läsning

Annons