Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragen till unga ökar kraftigt

/
  • Ungdomsstödet i Ånge måste förbättras. Det anser socialchef Katarina Persson, och flaggar för en bred och målinriktad insats 2015.

Försörjningsstödet har ökat kraftigt under 2014, och framför allt bland kommunens yngre invånare.
– Vi kommer att påbörja en stor insats nästa år, säger socialchef Katarina Persson.

Annons

Andelen unga som söker sig till socialtjänsten för att klara ekonomin har ökat kraftigt i år. Det visar statistik som socialtjänsten tagit fram, och som är en del av förklaringen till de mål som nämnden har satt upp inför 2015.

Mål som säger att försörjningsstödet till unga 18-24 år ska minskas med 10 procent, att 70 procent av öppenvårdens insatser ska riktas mot det yngre åldersspannet, och att andelen ungdomar som återvänder efter avslutad insats som mest ska vara 16 procent.

– Det är positivt att nämnden sätter mätbara och tydliga mål, säger Katarina Persson, och ser det som början på ett långsiktigt arbete riktat mot en generation som i allt för hög grad hamnat vid sidan om.

Och det är ett arbete som inte bara kommer ske i socialtjänstens korridorer. Ska tåget komma i rullning krävs också engagemang från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, samt kommunens andra styrelser och nämnder.

– Jag vet att man från politiskt håll ser allvarligt på den här utvecklingen, och att man är överens om att det krävs ett brett arbete för att lyckas vända på utvecklingen, säger Katarina Persson.

Hon menar att insatser måste ske långt mycket tidigare än besöket på socialtjänstens kontor.

– Många av de här människorna skulle behöva få komma ut i sysselsättning, så jag hoppas bland annat att det kan skapas fler praktikplatser nu när frågan lyfts, säger socialchefen.

Inom den egna verksamheten framhåller hon de nya trapphusboendena som en ungdomsstödjande insats, liksom den pågående utvidgningen av fält- och stödteamet.

– Den här situationen är inte unik för Ånge. Det är tyvärr så här det ser ut i samhället nu, konstaterar Katarina Persson.

Mer läsning

Annons