Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens design i Fränsta

/
  • Markus Grip från designhögskolan i Göteborg designar ett manöverdon åt Edmo lift i Härnösand.

Studenterna på sommardesignkontoret i Fränsta filar på yrkeshemligheter i spännande former.
På uppdrag från elva företag i länet designar de allt från tjänster till handgripliga objekt.

Annons
Efter fyra veckors uppehåll är sommardesignkontorets studenter tillbaka på Ålsta folkhögskola. De har elva designuppdrag som ska utvecklas fyra av dem kommer från företag i Ånge och bara ett par veckor kvar på sommarjobbet.
Vi började i juni men var bara här i två veckor innan uppehållet. Då hann vi få en introduktion och börja spåna lite. Nu efter lovet har idéerna hunnit smälta och vi har börjat jobba på dem, säger Martina Ivanisevic som pluggar på Designhögskolan i Lund.
På väggarna sitter allt från snabba pennskisser till mer färgglada och detaljerade ritningar. Markus Grip från Designhögskolan i Göteborg jobbar på ett manöverdon åt Edmolift i Härnösand. Det är ett av de uppdrag som har haft tydliga ramar och har varit lite enklare att komma igång med. Det är också den enda produkten som skissats i 3D-format.
Eftersom det är en handhållen produkt är det lika enkelt att skissa i skumplast som på papper, säger Markus Grip.
Många av uppdragen är inte lika enkla att visa upp. En av tankarna med designkontoret är att visa hur användbart design kan vara i många olika sammanhang.
Vi ska designa en tjänst som går ut på att hitta möjligheter för människor att ta kontakt med en vårdcentral utan att växeln blir överöst av telefonsamtal, säger Magnus Lingegård som pluggar på Landskapsplanering SLU i Uppsala.
Hur formger man en tjänst?
Själva organisationen är uppbyggd efter en design så om man vill omorganisera måste man designa om den. Det kan handla om att designa ett flöde, som till exempel en meny som en telefonväxel är uppbyggd på, säger Magnus Lingegård.
Den 18 augusti kommer studenterna att ha en vernissage på folkhögskolan där alla som vill och är intresserade av att se deras projekt får komma och titta. Men det är inga färdiga produkter som kommer att visas.
Det är inte meningen att uppdragen ska vara färdiga för tillverkning. Det är konceptbaserade grejor som ska stanna i skiss- och idéstadiet. Modellerna blir i princip färdiga men vi hinner inte göra det sista arbetet, säger Martina Ivanisevic.
Och inte heller allt arbete kommer visas. Vissa uppdrag är topphemlig information. Som till exempel det studenterna arbetar på åt Boda Borg.
Vi har fått skriva på sekretessavtal med vissa företag, men vi kommer visa det vi kan, säger Martina Ivanisevic.

Mer läsning

Annons