Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontant medeltidsbröllop på jubileum

Efter att ha sett artikeln i ST om att brudpar saknades till medeltidsdagen i Kälen bestämde sig Anna och Andreas, halv två på natten. – På morgonen slogs vi av panik, herregud vad hade vi gjort, säger Anna Östman.

Annons

Andreas Blom och Anna Östmans elva månader gamla dotter Olivia kommer också att vara med på bröllopet.

Andreas Blom höll på att borsta tänderna, på väg till sängs. Sambon och blivande makan Anna Östman satt och surfade lite trött när hon på Facebook snubblade på en artikel från ST, "Ny jakt efter brudpar till Kälen". Halv två samma natt hade Anna och Andreas mejlat flera olika ansvariga för medeltidsdagen i Kälen och skrivit till dem på Facebook.

– Vi måste ha verkat fruktansvärt desperata egentligen. Men när jag såg det så kändes det bara som oss. Vi är väldigt spontana, och ganska plojiga också, säger Anna Östman.

Anna Östman och Andreas Blom hade bestämt sig för att gifta sig borgerligt i början av juni. Två vittnen och ingen fest, och absolut inte i någon kyrka.

– Vi ville inte stå i en ekande kyrka, där alla sitter med varsin psalmbok och stirrar på oss, säger Anna Östman.

– Det känns mycket bättre, och det känns bra att vara utomhus, säger Andreas.

Läs mer: Ny jakt efter brudpar till Kälen

Alla papper var klara för att genomföra en borgerlig vigsel, men det hade börjat gnaga i Anna.

– Det började kännas lite jobbigt att bara ha två personer där, och inte ha någon fest efteråt heller. Det var nog fler som var chockade över att vi tänkt gifta oss så, än vad det var sen när vi berättade att vi skulle gifta oss i medeltidsutstyrsel inför 2 000 personer, säger Anna.

– Vi hade inte en susning om vad vi gav oss in på, men det känns som en roligare grej att göra, säger Andreas.

Men paret har ett intresse för medeltiden och historia, främst Andreas som tidigare var med i medeltidssällskapet Gyllengran i Sundsvall. Och paret har faktiskt varit i Kälen förut, på medeltidsdagen förra året.

– Hade vi inte vetat hur det ser ut där så hade vi nog inte vågat hoppa på det så spontant som vi gjorde, säger Anna.

Läs mer: Klart med brudpar till årets medeltidsbröllop

Det finns en annan anledning till varför Anna gillar tanken på att gifta sig på midsommarafton.

– Min mamma och pappa gifte sig på midsommarafton för 30 år sedan i år, så det känns fint. De skulle förresten också haft häst, men den dog, skrattar Anna.

Hästen ja. Traditionen bjuder att det medeltida brudparet rider in till ceremonin. Men så kommer det inte kunna bli i år.

– Jag tål inte hästar, om det är håret eller höet vet jag inte. Men jag får stå på plats i alla fall, så rider Anna in, säger Andreas.

– Jag är mest orolig över hur jag ska kunna rida med klänning och höga skor. Jag tror att jag kommer ramla av hästen när jag ska av, säger Anna.

Mer läsning

Annons