Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställde in planerad församlingsresa till Mallorca: "Hade inte upplevts som okej"

Borgsjö-Haverö församling tog under våren beslut om en utbildnings- och utvecklingsresa på Mallorca. En resa som nu har styrts om till fyrstjärniga Högbo brukshotell efter försommarens skriverier.

Annons

Kyrkorådets ordförande Leif Byqvist (S) berättar om beslutet att ställa in den planerade utbildnings- och utvecklingsresan till Mallorca.

Det var i slutet av maj som en granskning av Ekot visade att politiker och tjänstemän i Svenska kyrkans församlingar gjort utlandsresor för flera miljoner kronor.

Läs mer: Kyrkan reser för miljoner

En församling som då var i planeringsfasen för en utbildnings- och utvecklingsresa var Borgsjö-Haverö församling, och precis som i många andra fall var målet för vistelsen en plats utanför Sveriges gränser.

– Vi var tveksamma till det från allra första början men sa till slut ja, säger kyrkorådets ordförande Leif Byqvist (S) om den planerade resan till Palma, Mallorca.

Efter Ekots granskning så byttes dock tveksamheten ut mot en kursändring. Palma ströks, och i stället så föll valet av plats för utbildnings- och utvecklingsresa till fyrstjärniga Högbo brukshotell strax norr om Sandviken.

Läs mer: Många nya i Borgsjö-Haverö församling: "Behöver trimma samarbetet"

– Efter det som hände så kändes det rätt. Högbo bruk blir ett bra alternativt, kanske till och med bättre. För även om det inte blir billigare så känns det som att Mallorca inte hade upplevts som okej i folks ögon, säger Leif Byqvist.

Svenska kyrkan förlorade en hel del medlemmar efter granskningen, och enligt kyrkorådets ordförande så sjönk också medlemstalet i Borgsjö-Haverö när nyheten briserade.

Läs mer: Efter granskningen, Svenska kyrkan tappar medlemmar

– Jag tror det var åtta stycken eller någonting, och det är förmodligen en direkt följd av det som gick att läsa. Men jag tycker ändå inte att det var så farligt, och vi har en väl fungerande verksamhet i dag som bara blir bättre och bättre, slutar han.

Mer läsning

Annons