Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängig politikerdebatt i Ålsta

/
  • Vikten av att rösta och ungdomsarbetslösheten var frågor som ägnades mycket tid under debatten på Ålsta Folkhögskola. Jan-Olof Flink (PP), Stefan Falk (FP), Liza-Maria Norlin (KD), Håkan Gillmark (M), Sara Parkman (MP), Sten-Ove Danielsson (S) och Kjell Bergkvist (C) försökte också övertyga skolans lärare och elever om att det även i framtiden ska satsas på Folkhögskolor.
  • Show och debatt i ett. Ålsta skolas nya artistelever inledde kvällen med ett fartfyllt Abba-nummer. Sedan tog de politiska diskussionerna vid.

Vikten av att rösta och ungdomsarbetslösheten var två av de dominerande frågorna när Ålsta Folkhögskola bjöd in till politisk debatt. Åhörarna var unga, och det svängde ordentligt när de själva tog ton.

Annons

Kvällen fick en fartfylld inledning med ett Abba-potpurri som framfördes av artistlinjens nya elever. Låttexterna handlade om pengar och makt och det är ämnen som också har en självklar plats i en politisk debatt.

En demokrati bygger på att medborgarna har makten och de åtta samlade politikerna var rörande överens om vikten av att rösta.

– Det är inte bara en rättighet, det är också en skyldighet. Man ska inte ta demokratin för given, säger Kjell Bergkvist (C).

Sten-Ove Danielsson (S) beskrev hur man i hundratals år slagits för rösträtten.

– Och om man låter bli att rösta ska man heller inte klaga sedan, säger Piratpartiets Jan-Olof Flink.

Ålstaeleverna Johanna Kronqvist och Caroline Söderblom tänker gå till valurnan den 19 september.

– Jag tycker att det är bra att skolan har ordnat den här debatten. Det är intressant, säger Caroline Söderblom.

Ungdomsarbetslösheten oroar både partipolitiker och folkhögskoleelever.

Moderaten Håkan Gillmark vill att det satsas mer på lärlingsutbildningar och på de gymnasiala hantverksprogrammen, eftersom han tror att det kommer att bli arbetskraftsbrist inom en del sådana yrken i framtiden.

Piratpartiets Jan-Olof Flink anser att de regerande politikerna har satt stopp för utvecklingen i en annan viktig bransch.

– I slutet av 1990-talet var vi en ledande it-nation men nu har vi i princip tappat allt försprång. Lägg ner FRA- och Ipredlagarna och skapa ett bättre klimat för en god it-marknad, då skapas det också fler kvalificerade jobb, säger han.

Trots att Miljöpartiets Sara Parkman bara är 21 år kandiderar hon till riksdagen. Sara pratar om vikten av ett bra självförtroende när man ska försöka slå sig in på arbetsmarknaden. Och sedan lockar hon publiken till skratt.

– Fast jag är yngst här är det jag som tänker längst. Man bör tänka på att handla lokalt och i mindre butiker. Det gynnar både jobben och så hamnar inte pengarna så långt bort som när man handlar av de stora kedjorna, säger hon.

Mer läsning

Annons