Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternas krav efter portningen: "Säg omedelbart upp avtalet med Folkets hus"

Sverigedemokraterna i Ånge kräver att avtalet med Ånge Folkets husförening gällande Medborgarhuset sägs upp. Detta med anledning av att man i förra veckan nekades att hyra en möteslokal i huset.

Annons

Kravet har redan framförts i ett pressmeddelande som skickades ut under förra veckan, och konkretiseras nu genom att samma krav framförs till kommunstyrelsen.

Läs mer: Sverigedemokraterna portade från Folkets hus i Ånge

Där pekar man på två punkter i avtalet som man anser att Folkets husföreningen har brutit mot, vilket de tycker ger stöd för ett beslut om att säga upp avtalet och omgående häva nyttjanderätten.

Sverigedemokraternas Stig Malmberg har tillsammans med gruppledare Dennis Hjalmarsson fört frågan om avtalsbrott vidare till kommunstyrelsen.

– Vi har full respekt för föreningens beslut att anta en exkluderande policy, men då ska man inte ha ett uppdrag att förvalta kommunens Medborgarhus, skriver ordförande Stig Malmberg och gruppledare Dennis Hjalmarsson.

Läs mer: Här får SD hyra av Folkets hus

Ändrar inte Folkets husföreningen sitt beslut om att porta partiet så vill de att kommunen tar över driften av Medborgarhuset och söker en ny hyresgäst som kan förvalta husets samlingslokaler.

Och att beslutet rimmar illa med det avtal man har med Ånge kommun håller även kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) med om. Däremot så vill han inte spekulera i vad som händer om föreningen står fast vid att följa den centralt beslutade policyn.

– I ett första led måste Folkets husförenings styrelse läsa på och ta ställning till hur de ser på det som står i avtalet. Sedan kommer vi att ta upp det här vid nästa kommunstyrelse, säger han.

Kommunaråd Sten-Ove Danielssom håller med om att föreningens beslut inte följer avtalet med kommunen.

Han beskriver dock formuleringarna i avtalet som tydliga, och att det blir svårt att göra en annan bedömning än Sverigedemokraterna.– Jag tycker inte att det går att tolka på ett annat sätt än att de ska få hyra lokal, slutar kommunalrådet.

Mer läsning

Annons