Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternas väljare ökar kraftigt

/
  • Daniel Engström, SD's ledamot i kommunfullmäktige, är nöjd med valresultatet men också förvånad över att de ökade så mycket.

Det blev de mindre partierna som blev valets vinnare i Ånge. Sverigedemokraterna gjorde ett succéval och ett mandat blir nu till tre i kommunfullmäktige.

Annons

I förra valet fick SD fyra procent av rösterna på kommunal nivå, i år hade de ökat med fyra procentenheter och slutade på åtta procent. Till riksdagsvalet är stödet än starkare från Ångeinvånarna med 16,1 procent, en ökning med 10,3 procentenheter.

Vad har du att säga om framgångarna, Daniel Engström?

– Jag är otroligt glad över att vi blev tredje största parti, det är mycket glädjande. Sedan att vi ökar här i Ånge är också mycket roligt, det trodde jag inte men vi slutade ju på åtta procent så det känns kul.

Varför tror du att det är så stor skillnad på siffrorna lokalt och nationellt?

– Ja... Jag vet inte vad det kan bero på faktiskt. Det enda jag kan säga är väl att folk vill ha en förändring på kommunal och riksnivå. Men jag har inte riktigt hunnit brotta ner mig i siffrorna än.

Ni har ökat från ett mandat till tre, vem ska sitta på stolarna?

– Vi får se hur det blir när personrösterna är räknade, men jag tror att vi kommer kunna klara av de tre platserna fastän vi bara hade två namn på listan.

Vad är det första ni vill göra?

– Det första vi ska börja ta tag i är äldreomsorgen och skolan, det är där vi kommer lägga vårt huvudfokus. Vi ska även titta på hur kontakten mellan skolan och näringslivet kan förstärkas.

Mer läsning

Annons