Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankbilsolycka i Alby

/
  • Vatten sprutades på den 49 procentiga läckande väteperoxiden för att den inte skulle självantända.

En tankbil fullastad med 37 ton väteperoxid välte på tisdagsförmiddagen i Alby. Väteperoxid började läcka ur bilens manluckor och fick vattenbegjutas för att undvika brand. Och den östra infarten till samhället stängdes för alla trafik och ett område på 50 meter kring olycksplatsen evakuerades omedelbart.

Annons
Det var strax efter klockan tio som den fullastade tankbilen lämnade Eka:s anläggning i Alby för att köra till Finland med lasten av väteperoxid.
Av okänd anledning skar framdäcket på lastbilen ned i diket och välte på sidan. Ett 30-tal meter från den nedlagda OKQ8-stationen i Alby.
Föraren fick en mindre blessyr i pannan av backspegeln i lastbilshytten.
Vid en första kontroll som gjordes av personal från Eka:s anläggning i Alby och räddningstjänstens personal upptäcktes inget läckage av väteperoxid.
Men bara någon halvtimme efter olycka började väteperoxid att läcka ur manluckorna på toppen av långtradarens två stora tankar.
Vatten sprutades på den utströmmande väteperoxiden för att minska faran för att den skulle fatta eld när den kom i kontakt med annat material i det fria.
Den stora mängden last ställde till bekymmer då långtradaren var för tungt för att dras tillrätta med en vanlig bärgningsbil. Istället fick en mobilkran rekvireras.
Men innan det arbetet påbörjades kom två kembefäl från räddningstjänsten i Sundsvall till Alby för att hjälpa till hur bärgningen skulle utföras.
Dessutom kommer det en tankbil från Finland för att pumpa över en del av innehållet i tankarna. Bulkbehållarna klarar en smäll eftersom de är bygga i sex millimeter tjock plåt. Men de kan brytas sönder när de lyfts upp, säger Christer Nilsson, räddningstjänsten Ånge.
Vid ett lyft måste ett område på 300 meter kring tankvagnen utrymmas om den skulle fatta eld.
De boende i området kommer att informeras av räddningstjänsten om det blir aktuellt med en evakuering.

Fakta: Väteperoxid
Väteperoxid (H2O2) är ett oxiderande ämne med frätande egenskaper som i blandning med brännbara ämnen kan ge upphov till häftig reaktion och eventuellt självantända.
Vid högre koncentrationer av ämnet i gasform finns explosionsrisk.
Väteperoxid används till största delen för blekning av pappersmassa men även som till exempel desinficeringsvätska och i kemiska processer, bland annat vid framställning av vissa organiska peroxider.

Källa: Sprängämnesinspektionen

Mer läsning

Annons