Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvåriga Olivia donerar sitt hår till cancersjuka – klippte av 32 centimeter

När pappa Thomas kom med förslaget att donera hår till Barncancerfonden nappade tolvåriga Olivia Backlund direkt. Nu är frisyren 32 centimeter kortare.
– Det känns jättebra och samtidigt kunna hjälpa till, säger Olivia Backlund.

Annons

Läs också: Eliaz Edberg, 22, donerar sitt hår till cancersjuka: "För mig är det är bara hår"

För många kan det vara nog så jobbigt att skilja sig från ett långt hår. Men för tolvåriga Olivia Backlund var det ingen tvekan om håret skulle klippas av och doneras till Barncancerfonden.

– Det var pappas idé om att donera håret och jag tyckte det lät jättebra. För mig känns det jättebra och kunna hjäpa till och jag tycker jättemycket om min nya frisyr, säger Olivia Backlund.

Olivia Backlund i Ånge donerar sitt hår till Barncancerfonden efter ett förslag från pappa Thomas.

Idén fick Thomas Backlund eftersom han har vänner som haft cancer, bland annat frisören som klippte Olivia.

– Att Katarina fick klippa Olivia är inte bara för att vi är vänner sedan tidigare, hon har även haft cancer. Jag tycker det är en viktig grej och när hon ändå ville klippa håret så kom det naturligt. För som jag förstår det så går ju perukerna sedan till små barn i första hand, säger Thomas Backlund.

För att kunna donera hår till peruker krävs minst 25 centimeter långt hår. Totalt klippte Olivia 32 centimeter av sitt eget hår som nu kommer att bli till en peruk.

Frisyren är nu 32 centimeter kortare. Men Olivia ångrar inte sitt val.

Frisören Katarina Dahlsten i Funäsdalen, dit Oliva åkte för att klippa sig, blev glad över beslutet om att Olivia ville donera sitt hår. Hon hoppas nu att det ska göra att fler väljer att donera sitt hår när det är dags för ny frisyr.

– För mig känns det jättebra, eftersom jag själv haft cancer. Så jag tycker det känns jättebra att barn vill skänka sitt hår till de som behöver. Det är inte många som har så långt hår och kan donera så jag blir jätteglad när någon kommer och vill göra det, säger Katarina Dahlsten.

Reaktionerna på Olivias beslut att donera sitt hår och den nya frisyren har enbart varit positiva. Men än så länge är det ingen av hennes kompisar som valt att göra samma sak.

– Nej, inget har gjort det ännu. De säger att de trivs i långt hår, säger Olivia Backlund.

Mer läsning