Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppolitiker i Ånge kan komma att starta eget boende för ensamkommande flyktingbarn

Ånge kommuns oppositionsledare Leif Edh (VFÅ) bygger om en av sina fastigheter för att kunna bedriva HVB-hem eller annan typ av gemensamhetsboende.

Annons

Vår framtids oppositionsledare Leif Edh har ansökt om ändrad användning för sin fastighet på Prästgränd i Ånge, så att den går att använda som boende för ensamkommande flyktingbarn.

Det är på Prästgränd i Ånge som Leif Edh har påbörjat omvandlingen från bostadshus till ett boende med åtta rum och en yta anpassad för att en person ska kunna bo i varje rum. En omställning som, om tillstånd för ändrad användning medges, betyder att fastigheten bland annat går att använda som boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Det finns många användningsområden man kan tänka sig och som vi diskuterar, men det stämmer att ett av dem är ett boende för ensamkommande flyktingbarn, säger oppositionsledaren när vi når honom på telefon.

Läs också: Företagsklimatet i Ånge: Han får underkänt av sina egna medlemmar

Leif Edh, Vår framtid.

Han betonar dock att det inte finns några avtal tecknade för sådan verksamhet, och att det heller inte finns några tankar på att göra en överenskommelse med Ånge kommun kring detta.

– Den situationen kommer vi inte att hamna i, säger han när frågan om risken för att hamna i jävsituationer förs på tal.

– Vi vet till exempel redan att Ånge kommun inte är intresserade eller har behov av privata alternativ för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn, så om det skulle bli en sådan boendeform här så kommer inte Ånge kommun att vara kunden, säger Leif Edh.

Läs också: Riktar stark kritik mot kommunalrådets beskrivning av "massboenden"

När det gäller "andra användningsområden" så ser han flera tänkbara alternativ, bland annat som studentbostäder.

– Det skulle gå att använda de här rummen som elevboende då huset ligger i direkt anslutning till skolområdet. Sedan finns det också många andra användningsområden man skulle kunna tänka sig, till exempel ett HVB-hem för annan verksamhet än ensamkommande, men det finns inga färdiga planer på någonting just nu, säger Leif Edh.

Enligt bygglovsansökan så är det är endast boende som är tänkt att bedrivas innanför husets väggar.

■ ■ För mer nyheter om Ånge, klicka här – och följ ST Ånge på Facebook.

Mer läsning

Annons