Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiksäkerhet på schemat i Ånge kommun: "Vi blir först i Västernorrland"

I dag var det öron på helspänn och tungan rätt i mun som gällde för eleverna i årskurs 3-5 vid skolorna i Ånge, Alby och Erikslund. Detta då det för första gången på många, många år ordnades en trafiksäkerhetsdag på skoltid.

Annons

Det är NTF Västernorrland, som genom sin lokala ambassadör Lars Löfgren, sett till att kommunens elever i årskurs 3-5 fått in trafiksäkerhet på schemat.

Jonas Tellman gav sig i kast med en av de balansbanor som fanns på grusplanen utanför Björkbackaskolan.

– Jag tyckte det var så länge sedan man hade en sådan här trafiksäkerhetsdag att jag tog upp det vid ett möte i Härnösand, och då vart alla väldigt intresserade, säger Lars Löfgren, som tror att fler kommer att ta efter Ånges initiativ.

– Vi blir de första skolorna i Västernorrland att börja med en trafiksäkerhetsdag igen, men det är fler som har börjat hänga på, säger han.

Men vad är det då som eleverna i Ånge, Alby och Erikslund har gjort på tisdagsförmiddagen och som eleverna i Fränsta, Ljungaverk och Torpshammar kommer att få göra i morgon?

– Det är lite olika balansövningar och besiktning av cyklar. Man har också en genomgång av vägmärken och hur cykelhjälmar ska sitta på för att vara riktigt säkra, berättar Lars Löfgren.

Motormännen höll i trådarna för de olika övningsmomenten.

De som håller i trådarna för övningarna är Motormännen som Lars Löfgren kunnat anlita med hjälp av lokala sponsorer.

– Sedan har skolorna också hjälpt till mycket genom att fixa med bussar och annat, säger Lars Löfgren, som även serverar beröm till alla barn och föräldrar som sett till att hjälmar och cyklar funnits på skolan, och som även lånade ut dem till de som inte kunde ta med det själv.

– Sedan hade jag hoppats att polisen i Ånge skulle vara med och informera, men de säger att de prioriterar äldre barn vilket jag tycker är både sorgligt och ett märkligt svar, säger Lars Löfgren.

Eleverna fick även agera statister i en fiktiv gatumiljö.

Kanske blir det ett annat svar vid framtida trafiksäkerhetsdagar, vilket Lars Löfgren hoppas att det blir.

– Ja, jag hoppas att man kan fortsätta att ha den här dagen ungefär vart tredje år så att alla elever kan få den här viktiga utbildningen, slutar han.

Genomgång innan övningsstart.

Mer läsning

Annons