Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för grovt mutbrott

/
  • En av cheferna bakom nedläggningsbeslutet av Viskananstalten dömdes i dag till tre års fängelse för grovt mutbrott.

Kriminalvårdens före detta fastighetschef var med och tog beslutet att lägga ner anstalten Viskan. I dag dömdes han till tre års fängelse för grovt mutbrott.

Annons

För fem år sedan lämnade den sista internen Viskan och anstalten stängdes för gott. Ett beslut som Kriminalvården drev igenom trots en konsultrapport om att kostnaderna för en renovering felade med 30 miljoner kronor.

Året därpå inleddes dock en förundersökning mot Kriminalvårdens dåvarande fastighetschef. Detta sedan Riksrevisionen anmält misstanke om mutbrott vid beslutet att bygga tre nya anstalter i norr, Härnösand, Östersund och Haparanda. Byggen som var betydligt dyrare investeringar än att renovera anstalten i Viskan.

Och i dag kom domen mot den före detta fastighetschefen. Tre års fängelse för grovt mutbrott.

Läs också: Mutmisstänkt chef kan ha sänkt Viskan

Dessutom döms två konsulter vid den aktuella tidpunkten för grov bestickning till tre års fängelse samt villkorligt med samhällstjänst, medan fastighetschefens nära vän döms till två månader fängelse för medhjälp.

För Ånge kommun så innebar nedläggningen av Viskan att ett 40-tal arbetstillfällen försvann, och även om fastighetschefen frias från mutmisstankarna vid byggbeslutet i Härnösand så har inte kommunalråd Sten-Ove Danielsson släppt misstankarna om att Viskan var en bricka i spelet.

– Sanningen får vi aldrig veta, men att det fanns skäl för våra misstankar ser vi ju nu. Viskan var en märklig affär, och det vi nu vet är att den här chefen inom Kriminalvården har fällts för att ha tagit emot mutor, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: ”Viskan blev en bricka i ett spel”

Åklagaren yrkade även på att den före detta fastighetschefen och dennes nära vän skulle häktas i samband med att domen meddelades, men yrkandet avslogs av tingsrätten. Domen mot fastighetschefen kommer också att överklagas, uppger TT.

Mer läsning

Annons