Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trög process med bärgning av skrotbilar

/
  • En skrotbilskampanj pågår i länet. I Ånge har totalt 42 anmälningar om övergivna bilar i naturen kommit in till kommunen, men endast tolv bilar har bärgats.

Hittills har ett 40-tal bilar i Ånge anmälts till Skrotbilskampanjen, men bara tolv har bärgats. — Det är inte lätt att flytta på en bil som inte är din egen, säger Pernilla Ehn på tekniska kontoret.

Annons
Skrotbilskampanjen ordnas i samarbete mellan stiftelsen Håll Sverige rent, Folksam och landets kommuner. Förra gången den pågick i Västernorrland var mellan augusti 2002 och december 2003. Sammanlagt hittades då 311 skrotbilar i Ånge kommun. Den nya kampanjen startade i april och fram tills i går hade 42 bilar anmälts till kommunen.
Det ser ut att bli färre än förra året men insamlingen håller på tills december 2006 så vi får se hur det går, säger Pernilla Ehn.
Det är heller inte säkert att alla bilar kan bärgas. När det kommer en anmälning till kommunen skickar de ut en besiktningsman som bedömer bilens skick. Är den brukbar eller har något värde kan inte kommunen flytta på den.
Till exempel om bilen går att köra så kan den inte klassa som skrot. Ägaren kan verka helt ointresserad av den för tillfället men ångra sig sedan. Har bilen krossade fönster och ser ut som ett vrak så kan vi bärga den, säger Pernilla Ehn.
Vad händer med de bilar som ni inte bärgar?
Efter besiktningen försöker vi få tag i ägaren och om det inte går lägger vi en lapp på bilen. Där berättar vi att bilen står olämpligt till och att om ägaren inte själv flyttar på den inom en viss tid kommer vi att göra det.
Kommunen betalar 750 kronor för varje bärgad bil till Håll Sverige rent, som sköter flytten. För att finansiera kampanjen har kommunen fått 300 000 kronor av länsstyrelsen som ska gå till bärgning, reklam och administration.
Läs mer om kampanjen i länet på sidan 13.

Mer läsning

Annons