Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistresemål bortglömda i Ånge kommun – övertäckta i mossa och sly

Hermanboda backe har beskrivits som Borgsjös egna underverk, men är i dag täckt av mossa och sly. Och det finns flera unika resmål i kommunen som glömts bort och växt över med tiden. "Vi som bor där tycker att det kan vara värt att bevara", säger Maith Johansson från Hermanboda.

Annons

Maith Johansson har själv börjat rensa bort det hon kan.

På ett skogsparti nästan sex villatomter stort i Hermanboda finns ett märkligt, handbyggt, underverk. Hermanboda backe, eller Olssons backe, byggdes av Lars Petter Olsson någon gång på slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Sten bruten från platsen formar terasser och stigar runt i området, allt handgjort av smeden som bodde i närheten.

– Man kan gå en bit ut i skogen här och sparka undan lite mossa och hitta en stenlagd stig man inte visste fanns, säger Maith Johansson från Hermanboda.

Under flera år har området börjat växa igen med mossa och sly. Ingen privatperson har kunnat eller velat ta på sig ansvaret.

– Vi som bor här tycker att den är värd att återuppliva. Det var den givna platsen för utflykter och musik och gudtjänster för.

I ”grottan” där Maiths barn lekte när de var små hämtade säkert Lars Petter Olsson sten till terasserna.

Och på de bitar som fortfarande går att röra sig fritt på brukar folk fortfarande fika och grilla.

– Vid vindskyddet vet jag att folk brukar vara till exempel, nästa vecka ska några bybor och deras vänner från Gävle göra kolbullar där. Men det händer inget offentligt här längre, säger Maith Johansson som skickade ett brev till kommunen med en vädjan om hjälp för att inte det otroliga arbete som Lars Petter Olsson la ned på backen ska glömmas helt.

Läs mer: Flera kulturminnen i behov av renovering

Och nästa vecka ska Ånge kommuns kulturchef Peter Gunnarsson tillsammans med fritidskontoret åka på turistresa i kommunens östra delar.

– Vi kommer titta på ungefär fem olika objekt mellan Tälje och Viskan. Hermanboda backe är ett av dem, säger Peter Gunnarsson.

Vid vindskyddet finns många stenterasser och en öppen yta där gudstjänster hölls förr. I dag är allt täckt av mossa och sly.

Det är andra året som han turistar i sin egen kommun.

– Det började förra sommaren när jag var ny på jobbet och ville få koll på vad som finns i kommunen. I år gör jag det igen, och tittar på de tips om icke-kommunala objekt som vi fått in under året, säger Peter Gunnarsson.

Läs också: Akut läge för anrika Vikbron

När han sett de olika sevärdheterna kan han bidra med hjälp eller råd till de som kan tänkas ta ansvaret för platserna.

– Det finns lite olika objekt som inte är kommunalt ansvar, men vi kan ändå bidra med stöd och råd, säger Peter Gunnarsson.

Mer läsning

Annons