Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdukat för fyndfest i Ljungandalen - Sveriges längsta loppis i dagarna två

I helgen är det dags för Ljungandalsvägen att byta skepnad. I alla fall vad det gäller utbud längs de 4,7 milen mellan Borgsjö och Stöde.

Annons

Dan Thornberg ser fram emot ännu en långloppis längs med Ljungandalsvägen, i år utökad till två dagar.

Den marknadsförs och benämns fortfarande som "Sveriges lääängsta loppis", även om det fortfarande är den som kantar Göta kanal som vinner på längden. Fast om man snävar in måttet till att gälla en asfalterad farled så har nog arrangerande Destination Ljungandalen rätt i att man åtminstone förfogar över landets längsta vägloppis.

– Allt sådant där beror på hur man räknar. Mäter man per antal loppisar så är vi nog längst på alla sätt, säger Dan Thornberg som var med och drog tåget som utmynnade i att Ljungandalsvägen till slut fick skyltar, och även en loppis längs vägen en gång om året.

Förra årets långloppis lockade många besökare.

Och nu är det alltså loppisdags igen.

Bildextra: Så såg det ut under fjolårets fyndfest i Ljungandalen

På lördag går startskottet för årets långloppis. Ett arrangemang som i år kan sägas ha växt ytterligare. Fast inte på längden, utan på bredden.

– Vi har gjort så för att folk ska hinna med, för vi vet att de flesta bara hinner med halva sträckan annars, säger Dan Thornberg.

Läs också: Dags för ny långloppis i Ljungandalen (2015)

Precis som i fjol har man valt att peka ut vissa samlingspunkter för att få till nav där det går att fynda. Samtidigt så vet man att det även kommer att finnas småloppisar på gårdar och utställda bord här och var.

– Det brukar även komma folk utifrån som har med sig bord och säljer, så det kommer inte vara någon brist på fynd, tror Dan Thornberg.

Nytt för i år är en satsning på att få besökare att stanna kvar i kommunen över natten, vilket bland annat ska ske med hjälp av dans i Erikslunds Folkets hus.

Läs mer: Nytt samarbete sätter Erikslund på danskartan

– Helst vill vi att det ska hända ännu mer, till exempel en kvällsauktion eller någonting så att vi får folk att övernatta här hos oss i Ljungandalen. Ju fler övernattningar, desto bättre är det för besöksnäringen, säger Dan Thornberg.

Ljungandalsvägen.

På sikt lever också tankarna kvar på att långloppisen ska kunna bli ännu längre, och den här gången på längden. För som ST.nu tidigare berättat så jobbar man för att få till ett engagemang för en förlängning av turistvägen från Borgsjö västerut mot Ånge och upp genom Haverö, samt en länk som binder samman Ljungandalsvägen och Kustvägen i Njurunda.

Läs också: För Ljungandalsvägen har längden betydelse

– Lyckas vi med det så blir det en riktigt lång loppis, konstaterar Dan Thornberg glatt.

Mer läsning

Annons