Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikbron invigdes med fest

/

Nära nog fem år efter det att Vikbron i Fränsta höll på att totalförstöras var det dags för invigningsfest.
Tipsrunda, yxkastning var några av aktiviteterna under dagen.
I gammal Vikbroanda så tävlades det även med Vikbrostocken.

Annons
Det var mycket folk som slöt upp till invigningsfesten av den nyrenoverade Viksjöbron.
Jag har nog räknat till närmare fyrahundra personer här i dag, säger Conny Nordlund ordförande i Roggafors-Finnsta-Vikens intresseförening.
Men han tillägger också att de hade räknat med mycket folk vid fint väder. Därför hade också mycket tårta och tillbehör ordnats och det gick åt i värmen.
Förutom aktiviteterna bjöds det även på musikunderhållning. Det var Jordgubbarna från Ljungaverk som stod för sång och musik.
Vikbron har restaurerats bland annat med hjälp av huvudfinansiering från staten via Ånge kommun och EU. Sedan har det varit många som hjälpt till med frivilligt arbete.
Nästan 8 000 timmar av ideellt arbete är nedlagt på projektet, säger Conny Nordlund.
För att undvika att drivved eller annat skräp ska ansamlas vid bron igen så har man byggt styrlänsar. De fungerar som en slags tratt och styr eventuell bråte under broöppningen i stället. Då är risken mindre att det ska fastna som det gjorde under översvämningarna år 2000 och på sätt förstöra bron.
En tradition vid Vikbrofester har alltid varit att man ska släppa en stock en bit från bron. Den traditionen togs upp under invigningsfesten också.
Det går ut på att man ska gissa hur lång tid det tar för stocken att nå bron, säger Conny Nordlund.
Det var även en tipsrunda där det ställdes frågor om bron och bygden omkring. Sedan var också det yx- eller pilkastning. Priserna bestod av presentkort och förstapriset var 250 kronor.

Mer läsning

Annons