Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikbron kan stängas över sommaren: "Har inte pengarna eller folket att fixa den"

Det är svårt för Roggaforsen Finnsta Vikens intresseförening att få något att hända med Vikbron under sommaren, och föreningens styrelse har nu bryderier.
– Vi kanske måste ta beslut om att stänga den över sommaren. Vi har inte pengarna eller folket att fixa den nu, säger Maria Molin Söderberg.

Annons

Vikbron lider av sättningar och lösa bultar.

Problemen runt den vackra, byggnadsminnesmärkta träbron Vikbron i Fränsta fortsätter. Underhållsarbetet är en stor uppgift för intresseföreningarna i området.

– Det började med att vi i styrelsen började diskutera om det verkligen är rimligt att föreningen ska äga och sköta Vikbron. Så då kontaktade vi länsstyrelsen och kommunen om att frånsäga oss ansvaret för den, säger Maria Molin Söderberg från Roggafors-Finsta-Vikens intresseförening.

Varnar för att använda Vikbron – osäker framtid för Torps landmärke

Efterlängtad återinvigning av Vikbron (2005)

De senaste åren har en sättning av mittendelen på bron uppstått, och flera bultar är lösa. Men för att kunna överföra bron till någon annan måste det först klarläggas vilka skador bron har, hur den ska underhållas löpande, och vad det skulle kosta, enligt länsstyrelsen och kommunen.

– Vi kan söka bygdemedel och ansvara för att den ser snygg ut. Men den tekniska säkerhetsaspekten klarar vi inte, det behövs det en kunnig fackperson för, säger Maria Molin Söderberg.

Föreningen har beställt en inspektion från Tyréns som de hoppas få innan sommaren, då både Tyréns, länsstyrelsen och kommunen mer eller mindre försvinner på semester.

– Vi hoppas få ett skadeutlåtande och ett förslag på en skötselplan snart. Då kan vi söka bygdemedel och i alla fall börja fixa med den innan vintern.

Redan nu har föreningen satt ut varningsskyltar på bron, och Tyréns har uppmanat dem till att försöka få folk att undvika att ta hästar, fyrhjulingar eller större folkmassor över bron.

Det stora orosmolnet enligt Maria är just vintern. Många i området använder bron när de kör skoter på vintern, och det är inte säkert att bron kommer att överleva det.

– Om alla skotrar måste köra runt blir det en hemsk omväg, säger Maria Molin Söderberg.

På länsstyrelsen är man väl medveten om problemet, och har redan inlett ett samarbete med föreningen.

– Vikbron är ett byggnadsminne så de har laglig rätt till ekonomiskt stöd från oss, och det kommer de att få. De måste själva hitta entreprenörer som gör jobbet. Det viktigaste är att de anlitar ett företag som har trovärdighet hos länsstyrelsen och kan utföra arbetet enligt gällande skyddsföreskrifter för renovering av byggnadsminnen, säger Sara Zandler på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet.

Mer läsning

Annons