Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hålla "lunchstängt" på Norra stambanan

/

Trafikverket vill stänga av Norra stambanan dagligen för att genomföra underhåll. Ett förslag som skapat reaktioner och diskussioner på Facebook.

Annons

Det är efter att ha gått igenom Trafikverkets planer för kommande underhåll som Hälsingetidningarna snappat upp att man från och med december 2015 vill börja med "lunchstängt" på Norra stambanan. Det vill säga att sträckan Ånge-Gävle dagligen stängs av för trafik mellan klockan 11-13.

– Är detta smart att under obestämd tid begränsa viktig trafik? Hur effektivt blir det med två timmar per dygn, frågar sig Vår framtids politiska talesperson Leif Edh på Facebook.

Frågan han ställer sig är om det inte skulle vara effektivare och ge bättre resultat om man satte in större resurser under fler timmar i stället, så att avstängningen av banan bara behöver göras under en kortare period i stället för som nu en obestämd tid framöver. En fråga som bland annat har kommenterats av kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

– Underhållet ligger efter något oerhört. Vid helt trafikstopp under två timmar hinner man rätt mycket mot att få femton minuter då och då, skriver han i Leif Edhs tråd, och konstaterar att det huvudsakligen är tågpendlarna i Hälsingland som får ta smällen.

Ett konstaterande som lite längre ner också intygas av X-tåg och Tågkompamiets vd Mats Gustafsson.

– Det här är inget klokt eller bra förslag. Det är i det närmaste obegripligt dumt faktiskt, är hans åsikt om förslaget.

– Det finns bättre och mer effektiva sätt att skapa tid för förebyggande underhåll. Tyvärr har Trafikverket valt att ställa sig i hörnet, blunda och hålla för öronen, skriver Tågkompaniets vd.

Mer läsning

Annons