Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill införa platsgaranti på särskilt boende för alla över 85 år: "Det är de värda"

/

Alla personer över 85 år ska ha garanterad plats på ett särskilt boende, om det är vad de själva önskar. Det är budskapet i en motion från Kjell Grip (KD), som även partikollegan Dan Thornberg undertecknat.

Annons

Äldres rätt till en plats på särskilda boenden är en fråga som Kristdemokraterna driver på riksnivå, och som nu också plockats ner på det kommunala bordet av oppositionsledare Kjell Grip.

– Att bygga ett samhälle där alla kan åldras i trygghet och värdighet är ett av välfärdspolitikens mest angelägna mål, skriver Kjell Grip, och konstaterar att avgörandet i dag inte ligger på individen utan en av kommunens biståndshandläggare.

Se också: Han vill se en frivilligcentral och utomhusgaranti för äldre i Ånge

Därför lyfter man nu fram förslaget om en äldregaranti för alla som fyllt 85 år, vilket vid ett införande skulle sätta Ånge kommuns äldreomsorg i förarsätet.

– I dag finns ingen preciserad rätt till särskild boendeform enligt eget behov och önskemål, så i detta avseende har Ånge kommun möjlighet att gå före som ett gott exempel, skriver Kjell Grip.

Läs också: Ingen familjecentral i sikte

Förslaget som KD lägger är en garanti om att alla över 85 år själv ska få välja boendeform. Det vill säga särskilt boende, serviceboende, trygghetsboende eller helt enkelt bo kvar hemma.

– De får rätten att själva bestämma hur de vill bo, det är de värda, skriver Kjell Grip.

Mer läsning

Annons